Манолова: Топлофикация да върне надвзетите пари

NetNews

След решението на ВАС Топлофикация да върне надвзетите пари от хората за парно и топла вода. Народното събрание да гласува промени в АПК за бързо производство при обжалване на ценовите решения на КЕВР.

Това каза председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в свое становище във връзка с решението на ВАС за увеличението на цените на парното през 2017 г.

Тя посочва, че ако Топлофикация не намери начин парите да се върнат, ще помогне за колективни искове на потребителите на Топлофикация да си върнат неправомерно надвзетите суми.

С действията си КЕВР поставя интересите на енергийните предприятия над тези на гражданите. Сега обаче, „грешката" на КЕВР трябва да се поправи. Гражданите трябва да усетят ефекта от решението на ВАС. То задава много въпросителни и следва да настъпят сериозни последици, категорична е тя.

Решението на ВАС за отмяна Решение № Ц-6 от 7.04.2017 г. на КЕВР, с което се увеличи цената на парното за второто тримесечие на 2017 г., е логичен завършек на сагата с неговото оспорване, допълва Манолова.

По време на откритото заседание на КЕВР, на което бе обсъден доклада на работната група за изменение на цените на топлинната енергия вследствие повишаване цената на природния газ, пред сградата имаше стотици протестиращи. Още тогава заявих, в качеството си на омбудсман, че предвидените увеличения на цената на парното са неправилни и необосновани, припомня тя.

КЕВР не прие аргументите ми като основателни и цената на парното и топлата вода бе повишена. Заради това на 13 април 2017 г., заедно с Федерация на потребителите в България, Сдружение за правна помощ на потребителите, Гражданско движение ДНЕС и гражданин внесохме жалба в Административен съд София-град срещу решението на регулатора като незаконосъобразно, при съществено нарушение на процедурата по неговото произнасяне – няма постъпили заявления от енергийните предприятия, а процедурата е започнала служебно на 20.03.2017 г., когато все още не е факт ценовото изменение на природния газ, посочва Манолова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тексас привлича компании гиганти

Компанията Oracle обяви, че мести своята централа от Калифорния в Тексас, съобщи FOX News. Ръководството на компанията е уведомило агенцията за ценни книжа. Оттам обявиха, че така очакват бързо да постигнат растеж. На персонала ще бъде предоставена по-голяма гъвкавост. Всеки ще трябва да уточни къде точно да работи. Много от […]