Мария Банева: Тръгна делото на Николай и Евгения Баневи срещу държавата

NetNews

На 18 май, т.г. в Софийски градски съд тръгна делото на Николай и Евгения Баневи срещу държавата в лицето на Прoкуратурата на Република България за обезщетение в размер на 10 милиона лева за причинени неимуществени вреди, свързани със събитията при арестуването на семейството пред трите им малолетни деца на летището в Ница, непосредствено преди полета им за България на 26.10.2018 г.

За това съобщи майката на Николай Банев – Мария Банева, в съобщение до медиите.

На заседанието бяха изслушани трима свидетели. Всеки от тях потвърди, че Николай и Евгения Баневи са били наясно, че пристигайки си в България, ще имат разпит в специализираната прокуратура. Разпитът е бил уговорен от адвокат на семейството и следовател Юлиана Силянова за 29.10.2018 г., разказва г-жа Банева.

Семейство Баневи пишат още: "От приложените към доказателства специални разузнавателни средства още тогава прокуратурата е била наясно, че семейство Баневи се прибират в България по време на срочната ваканция на децата им. Отделно, Евгения е готвела парти по случай рождения си ден на 28.10.18, за който записите показват, че е канила гости. Независимо от информацията, която прокуратурата е имала, че семейството се прибира, прокурор Мария Дойчева от СП издава европейска заповед за арест. Следва публичен арест, широко отразен от всички медии в България и Франция. За акцията главният прокурор Гешев казва: "Прибираме си олигарсите в България”.

Впоследствие Европейският съд прогласява всички издадени от прокуратурата европейски заповеди за арест за нищожни, поради липса на съдебен контрол. Баневи прекарват 43 дни в ареста на два отделни затвора във Франция, не обжалват искането на българските власти за екстрадиция и на 6.12.2018 са докарани в България.

В продължение на десетки месеци след това продължаващия арест прокуратурата и специализираният съд обосновават тъкмо с европейската заповед за арест и че уж се наложило да ги издирват, за да ги докарат в България. Освен това 43 дневният арест във Франция не е приспаднат от 8 месечния срок до внасяне на обвинителния акт. Така прокуратурата си спечелва повече от месец , за да напише обвинителния акт.

Той, естествено, няма нищо общо с текста на европейската заповед за арест, по която семейството е задържано и предадено на българските власти, а именно – пране на бомбастичната сума от един милиард лева, които така и не се споменават вече. Две години и осем месеца след ареста не са открити нито швейцарски банкови сметки, нито имоти в чужбина, каквито обещания се лееха щедро от прокуратурата по всички медии".

"От свидетелските показания днес (б.р. вчера) стана ясно, че малолетните им деца не са били взети от френските социални служби, след като остават безпризорни на летището в Ница само благодарение на това, че приятелят, който е закарал семейството на летището, е имал карта за постоянно местопребиваване във Франция и собствено жилище. В противен случай, както са обяснили полицаите, които са задържали Евгения и Николай, процедурата за вземане от социалните служби отнемала около осем месеца", казва се още в информацията, разпространена от сем. Баневи.

"Подобен сценарий явно е целяла прокуратурата, издавайки ЕЗА, вероятно, като подарък за рождения ден на Евгения Банева. Тя остава в следствения арест „Г. М. Димитров”, където развива злокачествено образувание на щитовидната жлеза, вследствие на преживения стрес и в средата на юли 2019 е освободена поради спешна, животоспасяваща операция.

Николай Банев е рекордьор по продължаващия и до ден днешен арест ( 2 години и осем месеца), надвишаващ многократно всякакви разумни срокове, според всички стандарти на Европейския съд по правата на човека, където Баневи също съдят държавата и решение се очаква всеки момент. ЕСПЧ слага на делото им гриф “приоритетно” поради многобройните и драстични нарушения на специализираните съд и прокуратура", казва се още.

Г-жа Банева разказва също: "В телевизионни предавания собственикът на асансьорни заводи “Изамет” Илия Златанов говори, че е бил заплашван от “Осемте джуджета”, че ако не прехвърли бизнеса си, ще бъде унищожен, както “джуджетата” са унищожили Баневи. Същото потвърждава и агробизнесменът Светослав Илчовски, който беше изслушан в комисията на Мая Манолова. Присъствал е на сбирки с приближени на Бойко Борисов, на които е обсъждано кои бизнесмени да бъдат “сдробени”.

Към днешна дата къмпинг “Каваци”, за който Баневи спечелиха всички възможни дела, все още се владее от “Делта гард”, активен участник в схемите на “Осемте джуджета” за присвояване на апетитни бизнеси, независимо от съдебните решения и разпореждания за предаване на владението на законния собственик “Хелио-тур-С” АД, представлявано от Евгения Банева.

През 2017 година от Баневи, освен къмпинг “ Каваци” са отнети още “Елматех” АД, Троян – дружество, което произвежда електромотори за износ. Отнета е и “Топлофикация – Ямбол” , където през лятото на 2020 г. бе открита една от най-големите ферми за отглеждане на марихуана. И двете предприятия са откраднати през Агенция по вписване, чрез фалшифициране на подписа на Николай Банев".

Заседанието продължава на 19.10.2021 за изслушване на още двама свидетели. Николай Банев още е с най-тежката мярка задържане под стража и се намира в софийска болница под охрана, където са му направени 2 операции. Предстои да му бъдат направени още три.

Семейството се надява на заседанието в специализирания съд на 31.05.2021 г. той да бъде пуснат под домашен арест.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Друсано момиче се качи на покрив в София и опита да се самоубие

Полицията успя да разубеди момиче, което заплашвало да се самоубие в столицата, съобщиха от СДВР. Служителите на реда и един от родителите на момичето са я убедили да не се самоубива. От СДВР уточниха, че в момента няма опасност тя да скочи от сградата. Момичето вероятно е под влияние на […]