Мартин Димитров: ГЕРБ свалиха предишното правителство, без да имат план за действие какво правят след това

NetNews

„ГЕРБ свалиха предишното правителство, без да имат план за действие какво правят след това“, заяви пред БНТ председателят на парламентарната икономическа комисия, депутат от „Демократична България“, Мартин Димитров.

Той е категоричен, че разумните хора подкрепят винаги смислените предложения, затова и „Демократична България“ гласува „за“ качествените предложения, независимо от коя политическа сила са внесени. Това обаче не означава, че правителство на ГЕРБ ще бъде подкрепено от тях.

По думите му в ДБ виждат възможност във втория мандат да бъдат проведени много сериозни разговори за съставяне на правителство.

Димитров коментира темата с Шенген, като подчерта, че на България е нужен смислен строг план за реформи, така че догодина по това време да са направени крачки и в борбата с корупцията, и в борбата с организираната престъпност, и охраната на границата.

Приет беше законопроектът на „Демократична България“ за публичност на свободните капацитети в данъчно-акцизните складове, съобщи още депутатът. Мярката влиза в сила от 1 януари.

„Той ще доведе до повече конкуренция, по-ниски цени, особено в нормална ситуация, не като сегашната. По отношение на ембаргото за руския петрол – то влиза в сила от 5 декември. Има много важен дебат в българския парламент – да се разреши ли износът на продукти от руски петрол или не и какво би се случило, ако критична инфраструктура от петролния сектор заяви, че отказва да функционира по някаква причина? Ние като държава нямаме решение, затова предложихме законопроект в такива случаи държавата да влиза като особен управител – само в краен случай, само ако всички пазарни механизми са изчерпани“, отбеляза Димитров.

Интересът на България в момента е при дерогация да внася руски петрол на по-ниски цени, ползите да са за българските потребители. Това може да се случи, ако има регулатор на пазара – КЗК, който да бъде истински и работещ.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Безлов: Националните избори стават жертва на местните

„Много отдавна имаше прогноза, че няма да има правителство с първия мандат. Шансът за кабинет е много малък. Този опит, това поведение (проведените днес срещи с представители на парламентарните партии), е да вдъхва лек оптимизъм. Във времето започна да се очертава една промяна (в поведението на ДБ). Ако отидем на […]