Мартин Димитров: Трябва нов договор за газ с Русия

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

До края на януари проектобюджетът на държавата ще бъде внесен в Народното събрание, като до средата на януари ще започне публичното му обсъждане.

„Няма време за губене, това забавяне беше заложено още по време на изборите, които бяха на 14 ноември. Докато се състави кабинет, докато се изберат министрите. Право да внесе бюджет има само правителството. Това забавяне е обосновано от ситуацията, която е извънредна“, каза председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации Мартин Димитров в студиото на „България сутрин“.

Той призна, че не е привърженик на мораториумите и затова не е гласувал този мораториум. „Приемаме, че това е начин за печелене на време, докато се подредят нещата в енергетиката“, каза Димитров.

Според него умният ход ще бъде, ако мораториумът върху цените на тока, газта и водата бъде отменен по-рано, като се приемат мерките, които са планувани вече.

„Те са за подкрепа на небитовите потребители, отделно за топлофикациите и енергоразпределителните дружества. Важно е също така да не се увеличава данъчната тежест. По отношение на максималния осигурителен доход има важен дебат. А втората стъпка са реформите, които трябва да бъдат подготвени и стартирани от средата на годината. Има доклад на Сметната палата, който казва, че толкова много по неправилен начин са правени промени в бюджетите в годините, че това трябва да бъде спряно“, допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той успокои хората, че дефицитът в бюджета ще бъде по-малък от това, което се очакваше.

„Има шанс дефицитът да е около 3%, което за такава ситуация е добър вариант. Големият неовладян бюджетен дефицит носи след себе си проблеми с дълга, с това финансирането в частния сектор да поскъпва. Минималната работна заплата трябва да бъде свързана с нарастването на производителността на труда. Ако вземете големите градове – има сериозно нарастване, но в малките населени места ситуацията е по-различна. Там заетостта е по-малко. Затова трябва да се помисли дали идва времето на възможността да има диференцирана минимална работна заплата“, подчерта председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации.

Той смята, че един от важните въпроси е защо не купуваме азерски газ.

„Газовата връзка с Гърция е голяма енигма, тя трябва да бъде довършена, защото не само азербайджански газ, но и ще ни даде достъп до терминал за втечнен газ, който в момента се строи и трябва да е готов в началото на другата година. Трябва да започнем преговори за нов договор за природен газ с Русия и е добре в такива преговори да имаш изградена газова връзка. И да е ясно, че алтернативата работи. Договорът трябва да е кратък и гъвкав, да може да се купува от различни източници и да има конкуренция, а не да е дългосрочен и обвързващ“, посочи Мартин Димитров.

А рекордните пари, събрани данъци от НАП, той коментира така: „За да има добра събираемост, основният контрол трябва да е върху големите компании. То има емблематични компании, за които всички знаем, че нещо не се получава с плащането на данъци.“

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

След трапези и ски: Ръст от 239% на заболеваемостта в Благоевград

Снимка: БГНЕС Рязко се покачва заболеваемостта на седем дневна база в област Благоевград – с цели 239%, съобщава bTV. 14-дневната заболеваемост там е 627 на 100 хиляди души, а преди 14 дни e била 240. Още по темата 6 яну 2022 10:00 85 6 яну 2022 06:11 252 Общата заболеваемост […]