Маските с клапа изпускат вируса

NetNews

Главният експерт от Центъра за молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев разкри главния недостатък на маските с клапа за издишване – те изпускат всички вируси в околната среда, пише сайтът Лента.ру.

Подобни средства не са преграда за разпространение на патогена от страна на заразения, който ги носи.

Маските с клапан са подходящи за медицински работници, които изпълняват професионалните си задължения и не са носители на коронавируса. Подобни средства за лична защита в значителна степен улесняват вдишването.

Лебедев добави, че вече някои авиокомпании са престанали да пускат на борда на самолетите пътници с маски с клапан. Причината е, че те не препятстват разпространението на вируса.

По-рано Лебедев оцени и ефикасността от използването на шалове, като предпазни средства вместо медицински маски. По неговите думи той в никакъв случай не препоръчва подобна замяна. Най-ефикасни се оказват медицинските маски, и то при правилното им поставяне. Те трябва да прилепват плътно по лицето и да покриват както устата, така и носа.

Още в началото на пандемията медици у нас предупреждаваха, че маските с клапа предпазват само този, който ги носи в момента, но не и околните.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бургазлия хвана рядко срещана морска лястовица (ВИДЕО)

Бургазлията Росен Орлоев улови и върна обратно в морето изключително рядка за Черно море риба – морска лястовица, научи местното издание "Флагман". Днес Орлоев, който е запален рибар, излязъл с лодката си в залива край "Аркутино" между Созопол и Приморско. Около 14:00 часа попаднал на изключителна находка – голям екземпляр […]