Масови нарушения в къщите за гости за 8 декември

NetNews

В навечерието на студентския празник проверка показа нарушения на мерките срещу коронавируса, предава Нова ТВ.

Стана ясно, че къщи за гости и хижи са готови да пренебрегнат забраната и не връщат големи групи, дори да са над позволените 15 човека. В Еленския балкан много от къщите за гости са празни. В по-малките махали обаче се откриват големи компании от студенти.

Собствениците на къщата разчитат празнуващите да стоят на дистанция един от друг. „В едната вила са 13 души, в другата 18. Предупредила съм ги да спазват дистанция и да не се събират заедно”, каза Дочка Пъргавелова, собственик на имота.

Екип на телевизията опита да намери къща за празника. Казват, че са 20 студента и са отменили резервацията им заради големия брой хора и страх от проверки. Успехът идва още при първото позвъняване в къща за гости в Банкя.

Обясняват следното: „Аз мога да ви поема. Въпросът е, че ако има проверки, а се говори, че ще има, трябва буквално 15 да са в помещението, след това 5 да отидат по стаите, а другите да слязат”.

Заповедта на министъра на здравеопазването от 25 ноември ясно гласи, че не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека. В една от хижите на Витоша твърдят, че тях тази заповед не ги касае и приемат да отидат дори 20 души. Предлагат вечеря и парти още за същата вечер.

От Асоциацията на туроператорите са скептични, че ще има ефективен контрол. „100 % ще има нарушения, които много трудно биха се установили. Ако направят резервация за 10 души, накрая идват 20”, каза Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите.

От Министерството на туризма заявиха, че утре вечер ще започнат проверките им за броя на празнуващите в къщите за гости и хотелите и дали работят ресторантите в тях.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започва изборът на машини за гласуване

Подготовката за предстоящите парламентарни избори започва. Днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) предстои заседание на Комисията за извършване на подбор и преговори с участниците, разглеждане, оценка и класиране на офертите за покупка на машини за гласуване. То е насрочено за 13 ч. Депутатите приеха изменения в законодателството, които гарантират освен […]