Математик: Очаквам 3000-4000 заразени на ден през следващите седмици

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„През следващите седмици заразените с коронавирус могат да достигнат до 3000 – 4000 на ден. Ако децата тръгнат на училище, може би ще имаме 3000 заразени още в края на септември, в началото на октомври”. Такава прогноза направи математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ.

„Смъртността върви след заразяването. Очакването за нея, ако оставим да се случи това, което беше миналата година, е същото – за миналата година имаме 18 500 официално починали заради COVID-19. Сега не виждам да са много по-малко”, коментира още той.

„Успокоителното е, че вече имаме над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус, както и преболедували го”, посочи Кунчев.

По думите му през август е имало покачване на заразените, а сега се наблюдава лек спад на този ръст.

„Това се дължи на факта, че хората отидоха на море, там има отворени заведения, в София също има много такива, т.е. на тези контакти плюс факта, че вариантът „Делта” се оказа много по-заразен”, обясни математикът.

„Спадът не трябва да ни успокоява, защото децата тепърва тръгват на училище. Това е другият развъдник. При тях „Делта” вариантът е много по-тежък и се стига до хоспитализации. Сегашният спад показва, че трябва много внимателно да си напасваме моделите”, посочи той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Ще има заклани, ще бъде ужасно": Завръщат ли се джихадистите в Сирия?

"Наблюдаваме те", "Знаем всичко за теб", "Ще те обезглавим и нарежем на парчета" – подобни предупреждения получава Хамуд ал-Нофал почти всеки ден на мобилния си телефон. Той е свикнал да живее с тези заплахи и се опитва да не губи самообладание. Не подхожда някак на глава на влиятелна арабска групировка […]