Махнаха „Викът на украинската майка“ от „Княжеската градина“

NetNews

Скулптурата „Викът на украинската майка“ вече не е в Княжеската градина срещу Паметника на съветската армия. Oрганизаторите на инициативата по поставянето ѝ режисьорът Джеки Стоев и сценаристът Христо Илиев-Чарли са я прибрали, за да не бъде повредена, съобщи bTV.

Целта на двамата приятели- Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли, е „да покажат, че възпитаните и културните хора могат да изразят мнението си, без да се стига до крайности и физически сблъсъци.“

Статуята беше поставена в четвъртък и осъжда руската агресия срещу Украйна. Автор на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов. Тя е вдъхновена от поредица от събития, най-вече войната и агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне до избиване на хора.

Полемика за естетическите качества на “Викът на украинската майка“ в медиите и социалните мрежи продължава да се води.

„Ако се прави нещо, трябва да го продължат по-младите, ние естествено ще помагаме, но сами няма да отидем да бутаме паметника“, каза режисьорът Джеки Стоев.

„Ако ще продължава да стои тоя войник с шмайзера, трябва да има някакво символично противодействие на него“, заяви сценаристът Христо Илиев-Чарли.

Дори в групите за подкрепа на Украйна се появиха негативни коментари, свързани с естетиката на скулптурата. Някои дори я сравниха с „орк“ и „зомби“. Други смятат, че целта е не да се предизвика съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и украинските бежанци.

„Трябваше да бъде скулптура „Украинска майка“, а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата ѝ няма нищо общо с войната, а е създадена…преди години.
Просто не са успели да я продадат с години (защо ли), и сега са намерили удобна възможност да я пробутат като нещо релевантно.

Тоест – създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание“, написа Кристиян Шкварек.

На критиката, че статуята е на грозна жена, скулпторът отговаря: „Истината е грозна и няма друга истина“.

Не е етично страданието на един народ да се използва за пробутване на скулптори със съмнителна стойност, е всеобщото мнение в социалните мрежи, обобщава „Епицентър“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Атанасов: С декларацията за "депутинизация" предлагаме мерки за стабилизиране на коалицията

С декларацията за „депутинизация“ на държавата, за пълна независимост от Русия предлагаме мерки за стабилизиране на коалицията и на властта у нас в тази тежка ситуация на война. Това заяви пред БНТ ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“ и зам.-председател на Народното събрание. „Ще работим за това тези мерки, […]