Машините няма да отпечатват протоколи с резултати от гласуването, потвърди ЦИК

NetNews

Машините на вота на 2 април няма да разпечатват протоколи с резултата от гласуването. Това потвърди пред Свободна Европа заместник-председателката и говорителка на ЦИК Росица Матева.

Информацията, че ЦИК е дала указания на фирмата изпълнител „Сиела норма“ машините да нямат възможност за отпечатване на протоколи, беше съобщена първо от Капитал. Решението идва, след като през декември ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промени в Изборния кодекс, които върнаха хартиените бюлетини и премахнаха протоколите от машинното гласуване.

В сряда Росица Матева потвърди пред Свободна Европа, че машините няма да отпечатват протоколи, които да показват гласовете по партии. Вместо това за установяването на крайния резултат от всяко устройство ще се броят разписките, отпечатвани след всяко гласуване на него.

„Такава е промяната в Изборния кодекс. Решението е на законодателя“, каза Матева.

Тя допълни, че последвалото решение на ЦИК по въпроса е взето при възлагането на обществената поръчка за машинното гласуване. Това означава, че това е станало преди Административен съд – София град да се произнесе по жалбата на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за сумирането на гласовете в окончателния протокол. Тогава съдът постанови хартиените и машинните гласове да продължат да се вписват отделно и заключи, че ако ЦИК даде указания да се отпечатва машинен протокол, това няма да е нарушение на закона.

Решението на ЦИК обаче предвижда машините да отпечатват само начален и финален отчет с общия брой на гласувалите, без данни за гласовете по партии.

„Началният отчет ще бъде, за да се види, че няма нищо записано (на машината), финалният ще бъде, за да се види колко от избирателите са гласували на машина и да може да се съпостави с броя на бюлетините“, каза Матева.

Данните от машините за разпределението на гласовете по партии все пак ще се съдържат във флаш паметта на всяка машина, съобщи по-рано Капитал. Въпреки че няма да се разпечатват във формата на протокол в секционните комисии, те ще ще се отнасят в Районната избирателна комисия и „Информационно обслужване“ ще въвежда и тях. Официалният резултат от вота обаче ще се отчита само според документа, съставен от секционните комисии.

Промяната в отчитането на гласовете от машините се случи с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС през декември. Промените на практика обезсмислиха машинното гласуване, тъй като разписките от него ще се броят ръчно от секционните комисии заедно с хартиените бюлетини.

Още преди приемането им срещу промените в изборния закон се проведоха няколко протеста. Демонстрациите бяха подкрепени от “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ), които се противопоставят на измененията. Според тях, те отварят вратата за манипулации на изборните резултати.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Десислава Танева: Лъжа е, че България внася 45% от яйцата

„Лицемерие и лъжи – така бих описала програмата за сектор „Земеделие“ на „Промяната“. Лицемерно е да твърдят как ще издигат сектора в национален приоритет, след като управлението на правителството на Кирил Петков докара земеделието до най-сериозната ликвидна криза от присъединяването ни към Европейския съюз“, заяви Десислава Танева, бивш министър на […]