МВнР: Ограничeния при служебни и дипломатически паспорти

NetNews

Министерството на външните работи предлага чрез законови промени ограничeния при служебни и дипломатически паспорти.

Предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

Миналата година пет дипломатически паспорти са обявени за невалидни, съобщи Министерството на външните работи.

Валидните към момента служебни паспорти са 2959.

От тях най-голям дял – 2121, са на служители на МВнР и членове на техните семейства.

Следва Министерството на отбраната (204), Авиоотряд 28 (75), Министерството на вътрешните работи (74), Министерство на икономиката (53), Администрация на президента (33).

Има и служебни паспорти, издадени на членове на спортни, научни и търговски организации, както и на представители на съдебната власт, допълват от ведомството на Екатерина Захариева.

Предлаганите от него промени целят да се ограничи издаването на дипломатически и служебни паспорти, които дават права за по-лесно и безвизово пътуване в чужбина.

Целта на измененията е да се сведе до минимум възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство, допълват от министерството.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Феномена за Роналдо: Той не е същият като в Реал Мадрид, ще се опита да играе до 40 години

Бившият нападател на Интер и Реал Мадрид – Роналдо, наричан още Феномена, говори за нападателя на Ювентус Кристиано Роналдо преди утрешния мач на "бианконерите" с Интер. "Сега Роналдо не е играчът, когото гледахме в Реал Мадрид. Сега той знае как да се контролира. Видяхте ли го срещу Сасуоло? Дори да […]