МВР съветва как да шофираме при извънредни зимни условия

NetNews

Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината – декември, изисква спокойствие, разумно поведение и изключителен опит зад волана, пише Марица.

Характерни за времето са мокри, заснежени и заледени настилки, които крият опасност при превишена скорост, рискови изпреварвания и са неподходящи за усъвършенстване уменията на млади и неопитни водачи.

През зимата вниманието на шофьорите трябва да е силно изострено. Дори и на добре почистен път, е възможно да се попадне на участък, който е сенчест. При това положение е възможно да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е трудно управляем.

Ако обстановката е усложнена и има силен вятър и навявания, шофирането трябва да става бавно и внимателно, особено когато се преминава край сгради, електропроводи и дървета.

Изключително опасно е и явлението, наречено „черен лед“. На пръв поглед настилката на пътя изглежда просто влажна, но всъщност е покрита с тънка кора прозрачен лед.

„Черен лед“ се образува поради разликата между температурата на въздуха и тази на асфалта. Ако температурата на асфалта е под нулата, то влажният въздух при контакт с него образува тънък и хлъзгав слой, за който няма видими индикации.

Полицията призовава ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, да маркирате мястото и да съобщите чрез телефон 112.

„Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност газовете да влязат в купето и да ви отровят“, съветват още от МВР.

Важен съвет към шофьорите през зимния сезон е при образуване на колони от задръствания, да спират на дистанция, която позволява изтеглянето им. Не трябва да се използва аварийната лента, тъй като така ще се пречи на спасителните екипи.

По време на път е препоръчително седналите зад волана да следят за обстановката по радиото или интернет. Ако тя се усложни, пътуването трябва да се преустанови, като се спре в най-близкото населено място.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гърция удължава националната карантина до 7 януари

Гърция удължи днес до 7 януари строгите ограничителни мерки, целящи да намалят разпространението на коронавируса, включително полицейския час през нощта и забраната за пътуване извън префектурата по местоживеене, съобщава в. "Катимерини", цитирана от БТА. Училищата, ресторантите, баровете, ски курортите и съдилищата ще останат затворени до тази дата, посочи на пресконференция […]