МВР установи десетки нарушения при разкриване на подвижни секции

NetNews

Десетки нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите през юли е установило МВР.

Това стана ясно при изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков в парламента. Той даде примери за областите Разград, Пазарджик, Хасково и Търговище.

В област Разград са били извършени 148 проверки по повод данни за нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции във връзка с парламентарните избори на 11 юли. В някои от тях е имало данни, че подписът на заявленията от граждани за разкриването на такива секции не е истински. Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства – в Исперих те са 13, в Кубрат – три, в Разград – шест, а в Лозница – четири, предаде БТА.

По думите на Рашков са били издавани медицински документи с невярно съдържание, а дела има образувани и срещу длъжностни лица от общините, регистрирали такива документи. Голяма част от гражданите са обяснили, че не са подавали заявления за гласуване с подвижна секция, както и че подписите под заявленията не са техни и че не познават лекаря, който ги е издал, обясни министърът.

Рашков съобщи още, че в едно районно полицейско управление представители на ДПС са отправили заплахи към директора и са се заканили, че ДПС ще предприеме действия, включително граждански арести на служители на МВР. Междувременно са постъпили сигнали срещу действия на полицаи, като при проверка жалбоподателите са посочили, че те не са били заплашвани или обиждани от полицаи, не са били нарушавани техните права, не са искали да подават жалбите, а сигналите са били писани от адвокати, които не познават.

В Пазарджик е имало образувани 202 преписки за нарушения с подвижни секции, като за изборите през ноември те са 287. За изборите през юли са били образувани 38 досъдебни производства, а през ноември – 18.

По повод изборите през юли в област Хасково са били извършени проверки в няколко общини, като е имало сигнали за нарушения при общо 798 заявления за гласуване с подвижни секции. В област Търговище има образувани пет досъдебни производства във връзка с нарушения при подвижните секции.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бонев иска площад "Св. Александър Невски" да бъде пешеходна зона

Площад „Св. Александър Невски“ да бъде пешеходна зона. Това предлага с доклад до Столичния общински съвет общинският съветник Борис Бонев от организацията „Спаси София“. „Най-красивият площад на София отдавна трябваше да бъде тиха и спокойна пешеходна зона, в която граждани и гости да се радват на най-забележителните ни сгради“, отбелязват […]