МВФ предупреждава: Криптовалутата вече не защитава инвестициите

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Стойността на биткойн и други криптовалути се движат в по-голяма степен с колебанията на фондовия пазар и следователно служат като лошa защита за инвестиционни портфейли, според Международния валутен фонд.

МВФ разкри своето изследване в блог във вторник, като повтори призивите от миналия месец за глобални регулаторни действия. Без действия огромните колебания в двата класа активи биха могли да увеличат финансовата нестабилност, предупреждава фондът.

„Корелацията на крипто активите с традиционните активи като акции се е увеличила значително, което ограничава предполагаемите им ползи от диверсификацията на риска и повишава риска от заразяване на финансовите пазари“, пишат Тобиас Адриан и Махваш Куреши, двама високопоставени служители по капиталовите пазари на фонда. Тара Айер, икономист, който специализира в глобалната финансова стабилност, също е допринесла за изследването.
Изследването е удар за привържениците на криптовалутата, които описват биткойн като алтернатива на златото за хеджиране срещу нестабилността на пазара.

Криптовалутата може да е служила за тази цел преди пандемията. Но биткойн се „движи повече в крачка“ с фондовите индекси като S&P 500, след като централните банки стартираха масивни програми за изкупуване на активи, за да смекчат удара по икономиките си от пандемията, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Тенденцията е „очевидна и в развиващите се пазарни икономики“, където навлизането на криптовалутите е много по-силно, пишат анализаторите. Тази нарастваща връзка между двата актива дава още повече основание за разработване на глобална рамка за регулиране и надзор на крипто активи, за да се предотврати финансова нестабилност.

„Ясни изисквания“ са особено необходими за финансовите компании, които държат крипто активи, казват служителите на МВФ.

Базелският комитет за банков надзор вече предложи на банките да бъдат наложени строги капиталови буфери за криптовалути – стандарти, които Европейската комисия заяви, че ще обмисли.

Анонимният характер на крипто активите също трябва да бъде решен, казаха служителите на МВФ.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Китай в борба с COVID: Среднощни арести, бременни и деца в карантинни лагери

В Китай се появиха огромни карантинни лагери с редици от тесни метални кутии, в които се настаняват хора, заподозрени в болестта от COVID-19, показват видеоклипове в социалните медии, за които съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Дейли Мейл“. Комунистическата страна се опитва да изкорени вируса въпреки предупрежденията, че по-заразният вариант Омикрон […]