„Меркел да се ваксинира на живо по телевизията с AstraZeneca“

NetNews

„Напълно неприемливо е, че стотици хиляди дози от препарата на AstraZeneca остават неизползвани, а в същото време има недостиг на ваксина“, заяви баварският министър-председател Маркус Зьодер и апелира за промяна в реда на ваксиниране в Германия.

Какъв е проблемът с ваксината на AstraZeneca?

„За да не остават дозите неизползвани, нека да може да се ваксинира всеки, който желае. Не бива да се изхвърля нито една доза. Всеки ваксиниран пази себе си и околните. Трябва да се бърза, защото всеки ден е важен“, каза още Зьодер. Според него, ако се разреши ваксина да получава всеки, който желае, тя би трябвало да се поставя и в кабинетите на общопрактикуващите лекари. Подобно на Зьодер, министър-председателите на провинциите Баден-Вюртемберг, Хесен и Саксония също апелират за повече прагматизъм и настояват да се промени планът за ваксиниране. Повод за тези призиви са широко разпространените в Германия съмнения относно ефективността на ваксината на AstraZeneca, поради което стотици хиляди дози от този препарат остават неизползвани.

За спешни промени настоява и германският социалдемократ Карл Лаутербах, който е лекар по образование. Според него ваксината на AstraZeneca трябва незабавно да се предложи на всички хора от първите три приоритетни групи, които са под 65 години. Нещо повече: той апелира британската ваксина да може „незабавно да се ползва и от хората над 65-годишна възраст“. Освен това Лаутербах смята, че интервалът между първата и втората инжекция трябва да бъде максимално удължен. Тези дни говорител на германското здравно министерство съобщи, че от доставените до 23 февруари общо 1,45 милиона дози от британската ваксина са били използвани само около 240 000.

Много висока ефективност още след първата доза

Междувременно се чуват призиви канцлерката Ангела Меркел да се ваксинира с AstraZeneca на живо по телевизията и така да разсее съмненията относно ефективността на препарата. Още повече, че лошият имидж на тази ваксина е напълно неоправдан. Това потвърдиха и нови анализи от Великобритания, според които тъкмо при хората над 65 години британско-шведската ваксина е дори по-ефективна от тази на BioNTech/Pfizer. Данните сочат, че още след първата доза ваксината на AstraZeneca намалява риска от тежка форма на COVID-19 с цели 90%.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Слънчево, но ветровито днес

Мразовита сутрин. Очакванията са за минимални стойности в повечето райони между минус 2° и 3°. В източната половина от страната ще духа до умерен северен вятър, докато на запад ще е почти тихо. До сутринта на места все още ще има слаби превалявания, но през деня облачността в по-голямата част […]