Меркел защити решението си от 2008 г. да не допусне Украйна в НАТО

NetNews

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити решението си от 2008 г. да блокира незабавното присъединяване на Украйна към НАТО, отхвърляйки критиките на президента Володимир Зеленски и в момент, в който руската инвазия помрачава 16-годишното ѝ наследство.

В късното си обръщение Зеленски определи като „грешна преценка“ воденото от Франция и Германия решение на срещата на върха на НАТО в Букурещ да не приеме страната му в Алианса въпреки настояването на САЩ.

„Приканвам г-жа Меркел и г-н Саркози да посетят Буча и да видят до какво е довела политиката на отстъпки пред Русия за 14 години“, каза той, визирайки предполагаемите зверства срещу украинското цивилно население от страна на руските войски, които световните сили определиха като „военни престъпления“.

Украинският президент също така обвини европейските лидери, че с тогавашната си позиция са стремели да успокоят Русия.

Още по темата

4 апр 2022 15:21

479

3 апр 2022 12:35

108

2 апр 2022 22:11

108

Но Меркел в кратко изявление, разпространено от нейната говорителка, заяви, че „поддържа решенията си във връзка със срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ“.

„С оглед на жестокостите, разкрити в Буча и на други места в Украйна, всички усилия на правителството и на международната общност да застанат на страната на Украйна и да сложат край на руското варварство и войната срещу Украйна имат пълната подкрепа на бившия канцлер“, добави още говорителката, цитирана от БГНЕС.

През 2008 г. Германия сметна, че е твърде рано Украйна да се присъедини към НАТО, тъй като установи, че към онзи момент не са изпълнени политическите условия.

Меркел, която се оттегли от политиката в края на миналата година след четири последователни мандата на власт, някога беше приветствана като лидер на свободния свят. Но войната на руския президент Владимир Путин в Украйна разкри недостатъци в нейното наследство, а критиците твърдят, че тя е оставила Германия и Европа уязвими с политиката си на отдръпване спрямо лидера на Кремъл.

Особено внимание се обръща на зависимостта на Германия от руската енергия, която съставляваше 36% от вноса на газ през 2014 г., но към момента на нахлуването на 24 февруари е нараснала до 55%.

Зависимостта от руската енергия накара Берлин да заяви, че не е в състояние да последва призива на САЩ и други съюзници да наложат пълно енергийно ембарго на Москва.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изложбата „Дипломация и изкуство II“ гостува в Националния музей на Черна гора

Представителна изложба от богатата колекция на Министерство на външните работи ,,Дипломация и изкуство“, част II ще бъде показана в Националния музей в историческата столица на Черна Гора – гр. Цетине. Проектът се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи, българското посолство на Р България в Подгорица с […]