Методи Андреев за ФАКТИ: Дошло е време премиерът да тропне по масата и да каже: „Разтурваме коалицията!“

NetNews

“Не мога да подкрепя тази приумица на Кирил Петков. Тя стои доста несериозно”.

Това каза в интервю за ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, преподавател, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата. Повод за думите му бе призивът на министър-председателя: вместo българската държава да изпрати военна помощ на Украйна, българските граждани да дарят “една заплата” за целта.

“Не става въпрос българските граждани да даряват. Българските граждани показаха достатъчно със своите дарения и помощ с храна, с квартири. Несериозно е държавата да бяга от отговорност. Постъпката на Кирил Петков е бягане от отговорност. Ако се изпрати оръжие на Украйна по този начин, с тези пари, отношението към държавата няма да се промени. Ние се изложихме като държава-член на Европейския съюз и НАТО”, категоричен беше доц. Андреев.

Той коментира още твърдението на Корнелия Нинова, че ако дадем оръжие на Украйна, удължаваме войната. “Относно глупостите, които говори Корнелия Нинова, както и подобните ѝ, нека да се върнем във времето на Втората световна война – ако САЩ не бяха снабдявали тогавашния СССР, нападнат от Хитлер, със стратегически суровини, транспортна техника, военна техника и продоволствие, дали СССР щеше да устои на Хитлер? Това е известен факт, за който руснаците не обичат да говорят. Историята обаче е безкомпромисна – без тази помощ и без – забележете, помощта на Украйна, която тогава е част от СССР, Хитлер щеше да превземе Москва, щеше да стигне и до Урал. По време на Втората световна война Украйна, заедно с Беларус, развиват мощни партизански движения и спират огромни немски дивизии. САЩ, въпреки немския подводен флот, създават действащ коридор, който зарежда СССР с всичко необходимо на една държава, нападната от агресор – транспортна техника, военна техника, включително със самолети, боеприпаси, хранителни продукти. Нека си зададем следния въпрос – а как Великобритания помагаше на Титовите партизани с оръжия, как помагаше и на гръцките партизани с оръжия?

Ако приложим логиката на Нинова, че давайки оръжие на нападнатата страна, ние удължаваме войната, то тогава не е имало смисъл навремето да се помага. И Хитлер щеше много лесно да се справи с нападнатите от него държави. По същата логика, защо да се се вдига Априлското въстание, защо ще дават на българските въстаници оръжие? Една част от оръжието, което се използва в Априлското въстание, също е внесено отвън, България тогава не е произвеждала оръжие. Историята напълно оборва безсмислената, тъпа и нагла позиция на Нинова. За съжаление като Нинова в България има доста. Такива са и копейкиновците, както и най-различните патриотари, които свързват патриотарството си с коленопреклонно отношение към диктатора Путин”, каза още Методи Андреев.

“След като България е член на Европейския съюз и НАТО, след като ние се солидаризирахме с жертвата Украйна, защо спряхме? Нали трябва да дадем на бащите, на синовете, на мъжете на Украйна оръжие, за да защитят себе си и своите семейства? Как иначе да стане – Путин да влезе, да избие една част от хората, които не са съгласни с него, а друга част да изпрати в лагери? Твърдението на Нинова, че даването на оръжие удължава войната, е цинично. Даването на оръжие дава шанс на нападнатия, дава шанс на жертвата да може да се противопостави на нападателя, на агресора и да опази своята държава. Като не даваме оръжие на Украйна, подкрепяме Путин, даваме му възможност да ликвидира Украйна като държава. Украинският народ свързва своето бъдеще със своята държава. Представете си утре България бъде нападната – ако следват логиката на Нинова, нашите партньори не трябва да ни дават оръжие, за да приключи по-бързо войната. Това е нагла, малоумна и тъпа позиция”, категоричен бе той.

“Проблемът е, че Кирил Петков се хваща на въдицата на Нинова. Да, може да загуби властта си, може коалицията да се разпадне. Има обаче принципи, които не трябва да бъдат прекрачвани. Какво значи “аз лично подкрепям идеята за даване на оръжие, но нека да не гласуваме в Народното събрание”? След като Народното събрание няма да гласува, Министерският съвет може да вземе решение”, смята още доц. Андреев.

На въпроса до какво може да доведе бягането от отговорност на премиера, той отговори така: “Единствено до това да продължаваме да се излагаме. У нас имаме една много хубава поговорка – хем сърби, хем боли. Ако можехме да правим шпагати, нямаше да бъдем толкова нещастни в своята история. Ние обаче не сме по шпагатите, ние сме по това да прекланяме глава, да се снишаваме. Навремето другарят Тодор Живков твърдеше, че е време да се снишим. Нашата държава има липса на национално самочувствие, защото сме направили едно-единствено нещо сами – Съединението. Всичко останало не сме могли да направим сами. Все сме чакали някой друг да ни свърши работата, все сме се уповавали на освободители и виждаме на какви освободители сме случвали. Има една истина – че колкото пъти търсиш стабилност от Русия, толкова пъти получаваш зависимост. Русия не може да бъде страна, с която да бъдеш в близки, приятелски отношения. Ако влезеш в такива отношения, рано или късно ще изпаднеш в зависимост. В отношенията си с Русия трябва да търсиш изгодата си, но в никакъв случай да не чувстваш благодарност. Много от българите чувстват благодарност – поради лошо образование по история, поради възпитанието си през първите седем години, и смятат, че свободата им е подарена.

Свободата не е подарена, тя е заслужена с много въстания, с много жертви. Да не говорим, че за тази свобода България плаща целия си златен резерв. Да не говорим, че тази свобода въобще не е била в стратегическите цели на Руската империя, която е търсела възможност да овладее пътищата към Дарданелите и проливите. Тази нейна цел е съвпаднала с очакванията на българите, но не бива да бъдем благодарни за това по начина, по който сега го показваме. Истината е проста – има една държава-жертва, това е Украйна, и една държава-агресор, това е Русия. Не можем да бъдем на страната на агресора и не само не можем – ние трябва да помогнем на жертвата да опази своя народ, да опази своята нация, иначе ставаме съучастници в убийствата на Путин чрез неговата армия”.

“Вместо да се въртим като калайджии, премиерът трябва да каже – ще развалим коалицията, но ще дадем оръжия на Украйна. Това е ценностен избор. Коалиции се правят и се развалят. “Има такъв народ” вече имат ясна и правилна позиция. Остава БСП. Знам, че дълбоко в себе си лидерите на БСП много добре разбират, че действително е необходимо оръжие, а думите им са просто една демагогия за русофилите и путинофилите, които гласуват за тях, за да не “пуснат” този път за копейкиновци или Стефан Янев. Премиерът трябва да покаже, че е ново поколение политик, че за него пред оставането на власт има граници, които не могат да бъдат преминати. Недаването на оръжие на Украйна е такава граница. Когато трябва да се избере оставането на власт или защита на основополагащи принципи, избираш принципите, а след това отново излизаш и се бориш да успееш. Това шикалкавене само намалява шансовете му за успех при едни евентуални избори”, смята доц. Андреев.

Той споделя тезата, че тече активна кампания за сваляне на правителството. “От една страна, правителството действително е подложено на натиск. Вижда се, че има изключително негативна кампания. Всяко нещо, което премиерът и неговото правителство направят или не направят, е подложено на критика. В крайна сметка обаче има принципи, които не трябва да се престъпват”, смята някогашният народен представител.

“Аз самият бях в парламентарната група на ГЕРБ като гражданската квота, спокойно можех да стоя там като народен представител – и досега там виждаме и Тома Биков, и Даниел Митов, и представители на СДС, само че имаше граница, която не исках да премина. Още през второто управление на Борисов разбрах, че Борисовото управление е путинофилско, че е управление, което работи против истинската интеграция на България в Европейския съюз и НАТО. Затова тогава направихме “Групата за натиск” заедно с Петър Славов и Мартин Димитров – за да може да има и по-независима политика. Тогава Петър Славов и Мартин Димитров, като народни представители от “Реформаторския блок”, който въртеше опашка около ГЕРБ, и аз, като гражданска квота от ГЕРБ, много пъти гласувахме “против” в знакови гласувания. Не исках да премина тази червена линия, затова публично се държах независимо от ГЕРБ. В крайна сметка по този начин им пожелах много здраве. Ясно е, че човек трябва да се реши в един момент. В противен случай, когато се погледне в огледалото, няма да се хареса. Дошло е времето премиерът да тропне по масата и да каже – разтурваме коалицията, призовавам моите народни представители да гласуват за изпращане на военна помощ на Украйна, а ние отиваме на нови избори”, завърши доц. Методи Андреев.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Над 16 000 души се смятат за изчезнали след началото на руската инвазия в Украйна

Повече от 16 000 души се водят изчезнали от началото на руското нахлуване в Украйна, предаде ДПА. „Основен приоритет е издирването на изчезналите хора, след всичко което беше бомбардирано и разрушено“, каза в разпространено днес телевизионно интервю комисарката по правата на човека във Върховната Рада на Украйна Людмила Денисова. Сред […]