Методи Лалов: Независимите прокурори са страхливи

NetNews

Промяната в съдебната система няма да стане за месец-два, това е дълъг процес и вечна битка. За да са случи, трябват политически промени, да бъдат променени основни правила, които да гарантират, че институциите работят еднакво за всички граждани, а не избирателно… Истинска промяна ще има, когато има промяна на модела на управление, тя не може да стане с тези партии на статуквото.

Това каза Методи Лалов, бивш съдия, сега общински съветник от „Демократична България“, по БНР.

Темида отдавна обслужва гешевци, цацаровци, Пеевски, олигарси. Прокуратурата отдавна не се бори с престъпността в полза на обществото“.

„Всички във Висшия съдебен съвет са наясно за модела, който цари в съдебната система. Те са наясно, че ако трябва да го разследват, ще стигнат до Пеевски, до Доган, до модели и механизми, които са неправомерни… Всички главни прокурори така деморализираха прокуратурата, че в най-добрия случай независимите прокурори са страхливи и те са независими по случай с кражба на джанта, но не са смели, когато става въпрос за разследване на корупция по горните етажи, освен ако не им е поръчано“, заяви Лалов в предаването „Политически НЕкоректно“.

„Ще дойде ден и той не е далече, в който „Демократична България“ ще може да предлага своите законодателни решения“, обеща Лалов.

Според него идеята специален прокурор да разследва главния е неработеща. „Демократична България“ предлага главният прокурор да бъда избиран от народните представители, така ще бъде освободен от безконтролност, която има сега. ГЕРБ какво прави в момента пред лицето на Европа? ГЕРБ предлага прокурорската колегия да избере прокурор из средите на прокуратурата, който да разследва неговия шеф. Това е неработещо и пореден маньовър от страна на ГЕРБ, за да се изгуби обществено време“, каза още Лалов.

По повод записите с премиера Бойко Борисов Лалов подчерта, че прокуратурата е извършила само формална проверка.

Утре съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов ще бъде в Специализираната прокуратура. Там той ще поиска да получи прокурорското постановление за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнала му за аудиозаписите на премиера Бойко Борисов, за което разбра от съобщение на сайта на държавното обвинение. Освен това той ще подаде и молба всички материали от проверката да бъдат публично оповестени поради значителния обществен интерес, съобщиха от организацията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Коронавирусът постоянно мутира

Сегашната мутация на коронавируса във Великобритания, която принуди редица европейски държави да спрат въздушната си връзка с Острова, е открита още през септември, съобщават от Световната здравна организация (СЗО). "Великобритания откри този вариант на коронавируса през септември в югоизточната част на Англия. Постоянно виждаме да се появяват нови мутации на […]