Мика Зайкова: Говорим за двуцифрена инфлация за тази година от порядъка на 19-20%

NetNews

„Инфлацията ще върви нагоре и няма защо да се заблуждаваме. Не става въпрос само за ръст на 30% на някои стоки, а за 40%. Говорим и за двуцифрена инфлация в рамките на тази година от порядъка на 19-20 процента“, това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS икономистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че 92% от всички фирми в България са малки и средни и в тяхната себестойност горивата и електроенергията заемат около 50% и при очакван ръст в цената на газ много от фирмите няма да издържат.

„Но всичко това ще има някакъв предел, защото българинът не може да плаща“, смята Мика Зайкова.

Според нея не е лошо да има таван на цената на газ, но въпросът е откъде ще се вземат пари, за да се покрие разликата.

„Не може безкрайно да субсидираме всичко“, категорична е Зайкова.

Икономистът подчерта, че инфлацията е следствие, не причина. Тя идва след неразумни решения.

„Моята прогноза е за по-ниска инфлация поради няколко причини. Производителите в момента изпитват инфлация, която е от три до четири пъти по-висока от тази при крайния потребител, много от тях не могат да прехвърлят повишаването цените на суровините към потребителите, те виждат, че има предел. Но производителите са под силно напрежение от страна на цените“, заяви и икономистът Стоян Панчев.

За него е сигурно, че това допълнително ще се влоши от нови високи цени за газ.

„Те произвеждат на високи цени, но няма на кого да продадат стоките или услугите, поради липса на възможност у хората, става дума за вътрешния пазар. Ефектът ще е спиране на производства, ограничаване на определени линии на производство“, каза още Панчев.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ТМТ/ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол след демократичните промени

С днешната публикация продължаваме поредицата материали, посветени на 75-годишния юбилей на Техническата гимназия в Ямбол. Демократичните промени заварват ямболския Техникум по механотехника като утвърдено, престижно и предпочитано учебно заведение. През 1991 година учителският съвет при ТМТ възстановява патронното име на училището -"Иван Райнов", като жест на благодарност към дарителя Иван Райнов, завещал в последния миг от живота си повече от два милиона лева за построяване на гимназия в Ямбол.