Милен Велчев: Плащанията на газ в рубли е чисто политически ход

NetNews

„Добър опит е за човек, който заема пост в Централна банка, да знае от практиката как работи банковата система. От друга страна е важно да се проследи какви са връзките на съответния кандидат с банките, които е управлявал, защото това може да лъха на конфликт на интереси. В тази ожесточена престрелка могат да се очакват всякакви удари под кръста. Липсва ни достатъчно информация, за да твърдим убедено дали тези удари под кръста са основателни“, заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването „Опорни хора“.

По думите му заплахата към Каримански е обезпокояваща и смущаваща, защото никога досега изборът на гуверньор на Централната банка не е бил съпроводен от такава ожесточена борба. Той добави, че досега кандидатът е бил един, но се е ползвал с подкрепа на поне част от опозицията. Гостът обърна внимание, че почти всички гуверньори на БНБ са избирани с гласовете на опозицията, което е добре, защото това е надпартийна институция.

Още по темата

8 апр 2022 13:25

49

8 апр 2022 11:05

46

„Другото, което ме смущава е, че двама сравнително изтъкнати представители на мнозинството – единият председател на бюджетната комисия, а другият председател на парламентарната група на водещата партия в управляващата коалиция, няма и три месеца от началото на мандата, и двамата искат да се спасят в една авторитетна институция с 6-годишен мандат на управление, което не показва, че те вярват в дългосрочното бъдеще на управляващата коалиция“, изтъкна Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър попита дали ако се стигне до избор на нов главен прокурор, кандидатът ще се търси сред депутатите и дали основните аргументи ще бъдат свързани с партийната му лоялност.

„Плащанията за газ в рубли е чисто политически ход. Нищо няма да се промени за България и за другите клиенти на „Газпром“. Те ще продължат да си плащат според съществуващите договори в евро. Просто за нуждите на своята вътрешна аудитория руското ръководство е представило някакъв модел, в който плащанията в евро ще влизат в специална сметка в „Газпромбанк“ и моментално всички пари ще бъдат обръщани в рубли“, коментира той.

Велчев разясни, че България няма как да си достави природен газ от другаде в краткосрочен план, но според него, в средносрочен и дългосрочен план има възможности. По думите му страната ни не е особено зависима от газа като суровина.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Защо руски инфлуенсърки нарязаха чантите си на Шанел

Руски светски личности унищожават чантите си Шанел в знак на протест, след като луксозната модна къща забрани на руснаците да купуват нови артикули на фона на войната в Украйна. Няколко инфлуенсърки споделиха видеоклипове, на които използват ножици, за да унищожат луксозните си аксесоари. „Чао-чао“, каза руският модел Виктория Боня във […]