Министерството на туризма няма план за летния сезон

NetNews

Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика във връзка с продължаващата пандемия. За това настояват от туристическия бранш в Бургас. За първи път те се готвят да издигнат независим кандидат за депутат, който да защитава интересите им, съобщава БНР.

Туристическият бранш по Южното Черноморие се пита ще има ли летен сезон и как ще протече той. До момента министерството не е подготвило нито стратегия, нито концепция, няма и разработени варианти при какви условия ще бъдат посрещнати туристите в морските ни курорти.

"Нашите конкуренти от съседните държави имат готовност от април да открият туристическия сезон", каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас и един от най-добрите експерти в туризма Иван Иванов:

„Турското правителство има конкретна програма за сезон 2021. Всеки хотел получава конкретен сертификат как ще посреща, настанява, обслужва и изпраща туристите. Посланиците на министерствата на Гърция, Турция, Хърватия, Кипър провеждат онлайн разговори с туроператори на трети страни. Били са в Молдова, Украйна, Беларус, Руската федерация. Ще обходят сега в Чехия, Словакия, Полша. Туроператори ми звънят и ме питат дали ще имаме сезон 2021 и защо посолствата ни нямат указания за провеждането на конкретни срещи“.

Иванов цитира разработени сценарии, които показват, че обстановката ще се нормализира към нивата от 2019 година през 2024-2025 година.

И това лято чуждестранните туристи ще пристигат по Южното Черноморие най-вече с автобуси и с коли, прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. И тя е на мнение, че страната ни се забавя с подготовката си за летния туристически сезон:

„Очакваната нова вълна на вируса ще затрудни допълнително подготовката на летния сезон. Ако се запазят настоящите условия – изискване за тест, ще ограничи броя на туристите, които искат да посетят България. Така ще можем да разчитаме само на български туристи, но те няма да запълнят капацитета… Трябва да се търси нов подход, да се търсят нови продукти, които да отговарят на настоящата обстановка“.

Ранни записвания има, но те не са сигурни, каза хотелиерът Венелин Ташев. Този сезон, за разлика от миналата година, всички хотели в Слънчев бряг ще отворят, защото собствениците им не могат да издържат още един сезон да не работят.

„Украйна, Полша, Чехия – от там са повечето ранни резервации“.

Защо е важно туристическият бранш да има свой представител в парламента, обяснява Енилова:

„Би могло да се подобри средата, политиките и да се работи по-лесно. Не е необходимо да се правят тромави закони, които никой не може да разбере и да изпълнява“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

26 години затвор за убиеца на Миджурина

Върховният касационен съд потвърди увеличената присъда от 26 години "лишаване от свобода" за 39-годишния Михаил Станчев, който бе признат за виновен в убийството на хазартния бос Коста Николов-Миджурина и опита за убийство на 22-годишната Симона Тодорова в "Слънчев бряг". Покушението бе извършено на 2 юни 2018 г. пред хотел "Сън […]