Министерство на финансите: Инфлацията скача, доходите – не, но идват съкращения

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Забавяне на ръста на доходите и съкращения на хора в държавната администрация през 2022 г. Това са очакванията на Министерството на финансите, заложени в есенната макроикономическа прогноза. Заплатите ще продължат да растат, но по-бавно. През 2021 г. очакванията са заплатите да нараснат с 8,8%, а през следващата със 7,8%. Нарастването на заетостта през 2022 г., „се очаква да бъде до известна степен ограничено от евентуална оптимизация на работните места в държавната администрация”, посочват от Министерството на финансите.

В есенната прогноза на ведомството очакванията за инфлацията са завишени спрямо тези от пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските цени ще продължи да се ускорява и в края на 2021 г. инфлацията ще достигне 3,8%. През 2022 г. рискът за по-нататъшно повишение на международните цени на суровините и стоките се засилва все повече поради прекъснатите вериги за доставка.

Ръстът на икономиката тази година ще бъде 4%, а през 2022 г. – 4,9%, прогнозират от МФ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жълт код! Опасни порои утре

Проливни дъждове и силен вятър се очакват утре в цяла България, предупреждават от НИМХ. Заради задаващите се порои във всички области на страната е обявен жълт код за опасност. До вечерта валежите ще са повсеместни, на места в Западна и Централна България количествата ще са значителни, предупреждават от Националния институт […]