Министър Гечев: Цените на някои продукти могат да бъдат свалени с 20%-30%

NetNews

Цените в магазините могат да бъдат свалени с 20% – 30% на някои от продуктите, но не и за сметка на производителя, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „120 минути“ по bTV.

При сирене – опаковка от 400 гр., вакуумирано, в магазинната мрежа разликата в цената е 50% нагоре, даде пример той.

Още по темата

5 мар 2023 14:30

717

5 мар 2023 09:45

159

5 мар 2023 07:45

340

„Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Темата е толкова силна, че няма да затихне“, заяви министърът на земеделието.

„Може да се каже, че е спекула, но аз не намирам такова законово понятие. Затова едното от нещата, които констатирахме е, че ние нямаме достатъчно законодателство. Нямаме достатъчно механизми на държавата, които да приложим“, посочи той.  

Министър Явор Гечев даде пример и с цената на прясното мляко. „Прясното мляко се изкупува за един лев, в малките фирми дори за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа под два лева – на цени от 1,60 – 1, 80 лева. На щанда е 3,60  – 3,80 лв.“, обясни той.

Дори да даваме пари, те на практика отиват не при фермерите, заяви министър Явор Гечев. По думите му цялата верига на производство нито е солидарна, нито е правилна.

„Ние сме на терен, докато е необходимо. Държавата трябва да има механизми, цените в магазинната мрежа могат да бъдат свалени с 20% – 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя“, заяви министърът на земеделието.  

Той отбеляза, че са били отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15%. Проблемите, които констатираме, са в крайните потребители – магазините, обясни той.

По думите на Гечев първоначалното вдигане на цените на храните в търговската мрежа е съвпаднало с началото на войната в Украйна, но след това са продължили да растат и не са спаднали.

Според министъра на земеделието първото нещо, което трябва да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бивш общински съветник получи известие за собствената си смърт

Историята е от Великобритания Бивш общински съветник от английския град Хънгърфорд получи известие за собствената си смърт. Според Daily Mail мъжът е трябвало да отиде при семейния си лекар, за да докаже на властите, че е жив. 48-годишният Марк Кюсак каза пред репортери, че зловещо писмо от властите е отнело […]