Министър Сербезова: Остава вероятността от нова вълна на COVID-19

NetNews

Мерките в един момент трябваше да паднат, защото всяка пандемия има начало, пикове и край. В много държави започнаха постепенно и поетапно да отхлабват мерките, включително носенето на маски в обществен транспорт и заведения, препоръчително носене в здравни заведения. Това обясни пред БНТ здравният министър проф. Асена Сербезова в първия ден на отпадането на ограничителните мерки.

Разбира се, остава вероятността от нова вълна, допълни проф. Сербезова. Засега тя е малко вероятно, но въпреки всичко тези процеси трябва да се наблюдават в динамика.

Още по темата

31 мар 2022 23:54

37

Здравният министър коментира и темата за ниските нива на ваксинация у нас.

„95% от хората, които загубиха живота си в следствие на COVID-19, не са ваксинирани. Каква по-добра мотивация от това? Въпреки всичко ние се насочихме с финансова подкрепа към най-уязвимата група, хората над 65 години“, посочи проф. Сербезова.

По думите й сред причините за ниската ваксинация е недостатъчната информация още в началото и формираното схващане у хората, че е противопоказно да се слага ваксина при придрижаващи заболявания, а всъщност е обратното.

„Ваксини не трябва да се въвеждат на всяка цена, ваксинацията трябва да е доброволна. Изключително важно е как информацията ще достигне до хората, да се вслушваме в съветите на лекарите“, обясни проф. Сербезова.

Амбицията е допълнителното заплащане на медиците да бъде трайно заложено, защото е необходимо, подчерта здравният министър. Ние искаме трайно да бъдат повишени възнагражденията, допълни тя.

 „Коментираме в две посоки – трайно възнаграждение в основната заплата и клиничните пътеки“, каза министърът.

Силно препоръчителни са мерките като дистанция, дезинфекция, допълни проф. Сербезова. В следващия месец ще се анализира как премахването на мерките ще се отрази на поведението на хората и на разпространението на вируса.

По въпроса за реформата при личните лекари проф. Сербезова обясни, че не става въпрос за премахването им.

„Една такава сериозна промяна изисква много внимателен анализ и консултации с всички заинтересовани страни“, каза министърът.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Премиерът на РСМ: Индивиди, групи, партии работят срещу споразумение с България

„Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в страната, които се финансират от трети държави, които не искат да видят Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение между България и Северна Македония“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за предаването „360 степени“. […]