Министър Тагарев: Няма кой да извърши агресия срещу България в близко бъдеще, освен Русия

NetNews

„Още от първия ден на войната в Украйна напрежението в Черно море е високо. Русия не се колебае да използва всички средства, за да атакува Украйна. След като загуби няколко големи кораба, включително флагмана си, руската страна изтегли военните си кораби на по-голямо разстояние в Новоросийск, но продължава да ги използва, за да обстрелва с ракети различни цели на украинска територия.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ министърът на отбраната Тодор Тагарев. По неговите думи след демонстрацията на капацитет отстрана на Украйна, руските пристанища вече също са под заплаха.

„Преди 10 дни показаха на клип новият морски дрон и след това започнаха да удрят руски кораби един по един, което показва изключително нараснало самочувствие на Украйна и службите за сигурност“, отбеляза министърът.

Той не очаква да има мащабни военни действия в Черно море.

„Русия по-скоро се опитва да блокира свободната навигация в Черно Море, нарушавайки редица международни договори. Като вторична цел може би прави някаква провокация срещу нас с това, че обявява учения в значителни територии от нашата изключителна икономическа зона – първо за 10 дни, след това за още 10 дни и т.н. Нещо, което само по себе си не е проблем, ако се случва за кратко време“, посочи Тагарев.

Сами трудно бихме противодействали военно на Русия. Ние обаче сме част от НАТО и работим с нашите съюзници. Вече има съюзнически самолети, които разузнават обстановката. Основното нещо, което правим, е да обсъждаме със съюзниците евентуално да се засили присъствието тук, ако това се наложи. Не може да се прогнозира дали руските кораби ще се изтеглят от изключителната икономическа зона на България в Черно море, но това зависи от сигналите, които бъдат дадени от българското правителство и съюзниците в НАТО, смята министърът.

Той посочи, че при срещите си с президента Румен Радев са коментирали проблемите в армията и проекти за модернизация.

„Дълги години говорихме за липсата на пари за превъоръжаване, но нещата се обърнаха. Правителството задели значителен бюджет за армията, догодина очакваме да бъде поне 2% от БВП“, каза Тагарев.

Заради мощната дезинформационна кампания и пропагандна, която има проруски и антиевропейски, тоест антибългарски интерес – примерно за това, че ще изпратим войници да воюват на фронта, намаля рязко броят на желаещите да се присъединят към армията, обясни военният министър.
„Тази година ситуацията е по-зле и за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, но то е много логично обяснение, което аз намирам, а именно – пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество“, допълни Тагарев и увери, че министерството ще противодейства с открита комуникация.

„Няма кой да извърши агресия срещу България в близко бъдеще, освен Русия“, смята Тагарев.

Няма промяна в българската позиция относно бойните самолети, а Украйна води разговори с т. нар „коалиция F-16“, стана ясно още от думите на министъра.

„Ако погледнем назад в историята, не е имало успешни офанзиви, без да има поне паритет в областта на авиацията. Украйна няма този лукс и не може да чака. Съвсем естествено, че няма бързи резултати на фронта“, отбеляза той.

БТР-те все още не са пристигнали в Украйна. За това трябва да има решение и на Народното събрание, което ще се случи след ваканцията на депутатите и тогава ще започне работа по доставката на машините. За другата помощ – отнема месеци да пристигне това, което трябва, там където трябва, отбеляза министърът.

По неговите думи има няколко български фирми, които предлагат 155-милиметрови снаряди на собствените си сайтове.

„България има много голям капацитет за нашите размери, защото сме специализирали в тази ниша“, подчерта министърът.

Стигат ли тези снаряди до Украйна – вероятно… но не само там, каза лаконично той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Туристът, който се изкъпа в езерото Безбог, си свалил боксерките пред деца

Турист се изкъпа в езерото Безбог, което е с ледников произход и попада в границите на Национален парк „Пирин“. Случката е заснета от планински водач. „Вървях по маршрут, който приключва на хижа „Безбог“, и видях господин, който се къпе в езерото. Отидох при него, за да му направя забележка и […]