Митове и истини за свинската мас

NetNews

Свинската мас се използва от хилядолетия като лек и храна по нашите ширини. Тя съдържа голямо количество витамини А, D, Е, както и каротин, които помагат за поддържане на силен имунитет и подобряване цялостния тонус на тялото, особено през студения сезон.

Известно е и, че около този продукт витаят много митове и неизвестни, които са причината да се откажем от нея, въпреки че предците ни са я консумирали редовно.

Ето каква е истината за този продукт, посочва actualno.com.

Мит №1: Мазнините причиняват затлъстяване

Това не е напълно вярно, защото свинската мас, както и другите мазни храни, влияят отрицателно на човешкото тяло, само когато са в прекомерни количества. За здрави хора, които не страдат от проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб и панкреаса, мазнините могат донесат единствено ползи. Дневната норма на прясна свинска мас за здрав човек е 10-30 грама.

Мит №2: Свинската мас причинява проблеми с жлъчката и стомаха

При здравите хора мазнините не причиняват храносмилателни проблеми. Мазнините дори са изключително полезни за здравия организъм, особено ако са от храни, които се топят при температурата на човешкото тяло (като свинската мас, например). Но е важно да се отбележи, че тя е противопоказна за хора, които страдат от проблеми с производството на жлъчка.

Мит №3: Съдържа прекалено високо количество холестерол

Както всеки животински продукт, свинската мас съдържа холестерол. Но той не е в толкова високи нива, колкото предполагаме. В 100 грама прясна свинска мас се съдържат 70-100 милиграма холестерол. За сравнение в 100 грама телешки дреболии се съдържа 1 126 милиграма холестерол.

Мит №4: Свинската мас с хляб е изключително вредна

Колкото и да е странно, това също не е вярно. Тази комбинация е изключително полезна за нашето тяло: и двата продукта се усвояват перфектно при условие, че организмът е напълно здрав. За тези, които се опитват да отслабнат, мазнините също ще свършат добра работа, защото са отличен източник на енергия. Свинската мас със зеленчуци е най-добрият избор по време на диета, категорични са експертите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бебе гигант се роди във Варна

На светлия християнски празник Андреевден във варненската АГ болница е проплакало бебе №1934. Момченцето е с внушителното тегло от 5 110 грама и дължина 53 сантиметра. Раждането е станало чрез цезарово сечение, благодарение на медицинските грижи от целия екип, акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози, щастливата майка и нейният малък юнак са […]