Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Всеки опит за справедливост е обречен, докато Гешев стои начело на Прокуратурата

NetNews

„След падането на ГЕРБ от власт, хората разчитат, че институциите вече работят, че не е нужно гражданите да сме в ролята на всичко. До момента единствено гражданската реакция, общественият натиск принуждаваше институциите да свършат едно или друго. Това да се обърне внимание на нещо и да бъде решен някакъв проблем, ставаше именно по този начин – пробив през някоя медия, обществена реакция и институциите искат, не искат, реагират. Вече гражданите се надяват и разчитат, че институциите работят и не е нужно те да упражняват натиск“.

Това каза председателят на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев в разговор за ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим както за липсата на широка гражданска реакция при последните разкрития на вътрешния министър Бойко Рашков по отношение на бившия премиер Борисов, така и за последните събития около работата на БОЕЦ.

„Разкритията, които прави Рашков са много силни. Това са наистина сериозни заявки, но аз очаквам да видя и конкретните доказателства. Аз също съм казвал, че Борисов е убиец и че тези три пъти се опитаха да убият съпругата ми, но вадя документи и доказвам това нещо. Да кажем обаче, че това е някаква лична битка. Тук говорим за нещо друго – човек, който е на върха на една институция като МВР, изнася подобни факти. Това наистина досега не се е случвало. Ние можем да си говорим каквото искаме, но когато го каже институцията МВР, има друга тежест. Очакваме да видим доказателствата“, коментира Георгиев.

„Третата причина, която дава някаква инертност в цялото пространство, това е Прокуратурата. Каквото и да си говорим, каквото и да изкарват институциите, каквото и да разкриват новите министрите или новите ръководители по различните ведомства, в крайна сметка всичко стига до Прокуратурата. Докато Гешев стои начело на Прокуратурата, всеки опит за справедливост или реформа, е обречен. Точно заради това хората, в момента си казват „и какво от това“. Дори и утре да пуснат видео, в което Бойко Борисов реже главата на някого, реакцията пак ще бъде „и какво от това“, защото Гешев стои на върха на Прокуратурата и пази Борисов, Пеевски, Доган и останалите от бандата им“.

„Натискът към Прокуратурата не трябва да спира. Гешев трябва да бъде отстранен. Ако той сам не си подаде оставката, този човек трябва да бъде отстранен. Имам механизми за неговото отстраняване, заложени в Конституцията. От БОЕЦ се надяваме, че след като втори път отправяме заявка за среща с министъра на правосъдието, този път нашата заявка да бъде одобрена и да бъдем приети, за да представим конкретни доказателства по четири сигнала. Това биха били достатъчно доказателства са стартиране на процедура по отстраняването на Гешев. Всичко друго са празни приказки – реформи, смени… Ето, това е нещото, което значи промяна – отстраняването на Гешев и стартирането на нова процедура по избор на нов главен прокурор.

Тук също искаме промяна в посока неправителственият сектор да може да издига своите номинации, ако щете академичната общност да издига свои кандидати, дори пряк избор на главен прокурор. Не съм убеден, че прекият избор е най-доброто решение, но нека и тази тема да бъде поставена. Тоест като ще променяме, да променяме“, категоричен беше Георгиев.

В контекста на писмото, което евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха до членовете на Европейския парламент и до еврокомисарите от Европейската комисия относно „случващото се у нас“, което е „опасност“ за демокрацията, председателят на БОЕЦ каза:

„Демокрацията в България или по-скоро това, което имахме като части от демокрация са в опасност от 1989 година до ден днешен. Демокрацията никога не се е развивала така спокойно и естествено в България, силите, които са били носителите на демокрацията, винаги са били репресирани. В последните 10-12 години, когато ГЕРБ са на власт, това е изключително видимо. То е още и измеримо – 112-то място по свобода на словото е един истински измерител. Свободата на словото е част от демокрацията. Не можеш да бъдеш истински свободен и да живееш в истински демократична държава, без свобода на словото. Последно място по доходи и първото място по корупция в ЕС и не само – също и в Европа, това също са реални измерители. Не можеш да наричаш държавата си демократична, когато тя е най-корумпираната държава на цял континент. Корупцията и демокрацията не могат да съжителстват заедно. Последните десетилетия корупцията надделя над демокрацията. Демокрацията беше натикана в ъгъла, а хората, които говореха за демокрация, които се бореха за демокрация и свобода, бяха преследвани. Хората, които подаваха сигнали за подобни нарушения, бяха преследвани, бяха репресирани и мачкани. БОЕЦ включително през всичките тези години“.

Председателят на гражданско сдружение говори и за инициативите на БОЕЦ в следващите дни. „През следващите дни БОЕЦ сме заявили няколко срещи в министерства и вече имаме потвърждение от Министерството по енергетиката по темата „Турски поток“. Една от основните теми, освен отстраняването на Гешев, е „Турски поток“, както и темата за къщата в Барселона. Това са теми, които ние вярваме, че могат да разбият статуквото, така че то никога повече да не се върне на власт. В Министерството по енергетиката ще представим всички документи и разкрития, които имаме. До дни пък БОЕЦ ще пуснем видео, в което говори служител на „Аркад“ и разказва какво се е случвало по време на строежа на „Турски поток“, каза той.

Георги Георгиев спомена и видео, което от БОЕЦ излъчиха по-рано днес. „Имаме информация, че по трасето на „Турски поток“ вече се извършват ремонти – на един проект пуснат буквално преди няколко месеца и струващ 3 милиарда лева на българския данъкоплатец“, каза Георгиев.

„Ето така – последователно, стъпка по стъпка и с ясен фокус върху конкретни теми, можем да се справим, да се преборим. Това е, което искаме да видим в момента – ясни фокуси и резултати“, завърши Георги Георгиев от БОЕЦ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дончев за писмото на евродепутатите от ГЕРБ: Това е прозрачност

Писмото, което евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха до Европейския парламент и еврокомисарите, касаещо служебния кабинет и президента, е „в полза на информираността на нашите колеги и партньори“. Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията – Томислав Дончев. „Това е прозрачност. Нека партньорите ни в Европейския съюз, […]