Предсрочни избори: молдовците показаха, че им е дошло до гуша

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Когато се каже „Лондон“, днес всеки ще се сети за финала на Европейското първенство. А иначе мнозина мои приятели и познати свързват Лондон най-вече с приятните спомени от ученически екскурзии, студентски обмени или незабравими концерти на живо. За молдовеца Йон обаче Лондон символизира единствено дългогодишната черна работа по строителни обекти, далеч от любимите хора. Почти половината от четирите милиона молдовци работи в чужбина, защото хората изнемогват в бившата съветска република, която се задушава от корупция и бедност.

Но днес тези хора показаха, че вече им е дошло до гуша от неволите: проевропейската партия „Действие и солидарност“ (PAS), която се е съсредоточила върху борбата срещу корупцията и бедността, ще разполага с абсолютно мнозинство в новия парламент в Кишинеу. А това е истинска плесница за „Блока на комунистите и социалистите“ на бившите президенти Игор Додон и Владимир Воронин, които събраха по-малко от 30%. Защото все по-малко избирателки и избиратели се хващат на апокалиптичните прогнози на комунистите и социалистите, че Европа е зло, а Молдова ще се дестабилизира при победа на проевропейските сили.

Успех за проевропейците

Само на километри от източната граница на ЕС (границата между Румъния и Молдова) се намира сепаратисткият Приднестровски регион, който в началото на 1990-те години се отцепи с руска помощ. Там и до днес са стационирани руски войници. Но този замразен конфликт изобщо не е единствената криза, хвърляща тежка сянка над молдовската политика. Броени часове след като в длъжност встъпи младата проевропейска президентка Мая Санду, на 24 декември миналата година оставка подаде доминираното от социалистите правителство в Кишинеу – насред пандемията, която обремени отвъд предела скапаната здравна система в Молдова, страдаща освен това от масовата емиграция на персонал. Борбата на Мая Санду срещу корупционното блато и срещу олигархичните мрежи през първите месеци от мандата ѝ много напомняше на поривите на храбри героини или герои, познати ни само от романите и филмите. Защото в парламента в Кишинеу най-много депутати имаха социалистите заедно с партията на бившия президент Додон, когото Санду победи на изборите. Победата на PAS на вчерашните парламентарни избори сега изцяло променя картината. Тази партия ще даде гръб на своята доскорошна председателка Мая Санду за провеждането на дълбоките реформи, от които страната спешно се нуждае. А това е най-добрият шанс за ново начало, появил се за целите тези 30 години, откакто бившата съветска република получи независимост.

Отговорността на ЕС

Победата на PAS е добра новина както за Молдова, така и за ЕС, с който републиката от 2014 година има договор за асоцииране. Въпреки всичките кризи, Евросъюзът още не е изгубил своята притегателна сила, особено по границите на континента. Съответно особено висока е отговорността на ЕС: Брюксел не бива да разочарова хората в Молдова, той трябва да подкрепи проевропейския курс на днешните лидери в Кишинеу, включително и чрез инвестиции, които да помогнат в борбата срещу бедността. И един многозначителен факт: най-сериозната подкрепа за европейската ориентация с гласа си дадоха молдовците в чужбина. В избирателните секции в чужбина гласуваха повече от 210 000 души, мнозина от тях с цената на дълги пътувания и висене на опашка. Сред тази група избиратели „Блокът на комунистите и социалистите“ не получи дори 3% подкрепа, докато PAS взе цели 86 на сто.

Да живеят добре в родината си

Този път Йон не се реди в продължение на часове, за да гласува в посолството в Лондон, защото си е вкъщи и пусна бюлетината си в самата Молдова. Малко преди това в интервю за ДВ Йон сподели най-голямото си желание: да остане завинаги в родината си. Мнозина западноевропейци просто забравят, че едно от най-хубавите неща е да можеш да живееш в родината си, да имаш перспектива в собствената си страна. Да им го пожелаем от сърце на молдовците: хубавият живот в родната им страна в бъдеще да стане за всички тях нещо съвсем нормално!

Автор: Дана Александра Шерле

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бирата е полезна за здравето, но пийте умерено

Бирата в умерени количества е полезна за здравето, сочат данните от мащабно испанско проучване, цитирано от местното издание "Корео". Екип от специалисти по храненето са изследвали влиянието на повечето алкохолни напитки върху здравето в периода между 2007 г. и 2020 г. Експертите стигнат до извода, че в умерени количества бирата […]