Много болници се изправят пред фалит през януари

NetNews

Много болници могат да бъдат изправени пред фалити. За това предупреди пред Нова телевизия председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

Тя обясни, че лечебните заведения обикновено имат двумесечен срок за забавяне изплащането на разходите си към доставчици. Много болници обаче вече са влезли в задължения през октомври и ноември, което означава, че декември и януари ще бъдат изправени пред фалити.

Според нея държавата трябва да създаде фонд, тъй като през здравните осигуровки не могат да се решат всички проблеми.

По думи на Димитрова има проблем както с финансирането на болниците, така и със забавянето на реакциите в НЗОК, които също влияят върху лечението.

В подкрепа на твърдението си тя посочи анекси за откриване на COVID легла, които се бавят с месеци.

Димитрова обясни, че всички лечебни заведения са били задължени от щабовете да разкрият легла и да приемат пациенти. Това обаче не бламирало необходимостта да се мине през процедурата за сключване на анекс с НЗОК. Тя подчерта, че всяко действие на лечебно заведение трябва да бъде в съгласие с договорите, които то е подписало.

Относно сигнал за двумесечно изчакване да бъде подписан такъв анекс председателят на Българската болнична асоциация обясни, че при липса на основание да приемаш на съответното легло за този вид лечение, ти не можеш да го отчетеш, а оттам не може да се получи и финансирането. Тя обаче увери, че нито една болница не е върнала пациент по тази причина.

Димитрова подчерта, че отдавна е станало ясно, че един COVID пациент може да струва между 1 500 и 15 000 лв. в зависимост от усложненията. Тя обясни, че се събират данни от болниците, като очакванията са да има надвишаване на разходите между 20 и 80%, в зависимост от пътеката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Евгени Минчев разкри на колко години е (ВИДЕО)

"Медиите отказват да видят моите нюанси, виждат само блясъка. Аз в момента продължавам да имам рубрики и цели страници във вестници, но колкото и да настояваш, че някой е важен и перфектен, ако обществото не се съгласи, значи не си", каза в интервю за Евроком Евгени Минчев. "В момента карам […]