Мобилните оператори вдигат цените си заради инфлацията

NetNews

„Виваком“ увеличава с 4.7 на сто цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги и това ще бъде отразено в издадените през февруари сметки, обявиха от телекома. Причината е инфлацията и повишените разходи. Същото ще направят и от А1, но не посочват размер на повишението. От „Йеттел“ засега отказват коментар, но очакванията са и този оператор за вдигне цените си, както направиха трите телекома и миналата година и имат право на това, според общите условия по договорите със своите потребители.

Миналата година телекомите вдигнаха цените си над 15 процента заради съществената инфлация.

Сега от „Виваком“ обявиха за поскъпването на част от услугите си на своя сайт, като посочват, че то ще е колкото регистрираната от Националния статистически институт инфлация за 2023 г. – 4.7 процента.

Индексацията няма да важи за социални абонаментни планове и планове за хора с увреждания за мобилни и фиксирани гласови услуги (Smart S+, Optima 250, Инвалиди 160, Инвалиди 300, Ограничен). Запазват се цените по договори с придобитите оператори N3, Net1, „Телнет“, както и тарифните линии, стартирани за продажба през 2023 г. за телевизия – EON SAT LIGHT, FULL, PREMIUM, неограничен 4G интернет за дома (Mobix XL), високоскоростен 5G интернет за дома и офисa. Поскъпване няма да има и за подписаното след 1 януари 2024 г. удължаване на договори.

От A1 също предвиждат промяна на цените си с аргумента, че през 2023 г. инфлацията в страната продължи да бъде на високи нива, въпреки лекия спад през последните три месеца. За поредна година инфлацията е доста над средната в сравнение с предходните повече от 10 години преди това – средногодишният индекс на потребителските цени за 2023 г. възлиза на 9,5 процента според публикуваните данни от НСИ, посочват от оператора пред БТА.

Компанията анализира влиянието на инфлацията върху бизнеса си, за да вземе най-доброто решение за абонатите и за себе си за размера на повишението на цените. След като имаме готовност, ще уведомим нашите клиенти във възможно най-кратки срокове, посочват от А1.

От третия оператор „Йетел“ на този етап не искат да коментират официално, но информацията е, че и той готви поскъпване на услугите си за своите абонати.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия: Стоят с часове на студа, за да подкрепят Надеждин

Стотици хиляди хора в Русия стоят по близо час на опашка, за да се подпишат. Кандидатът срещу президента Путин набира огромна подкрепа. Растат и личните дарения за него. Кой е Борис Надеждин? Интервю на ДВ. Общинският депутат от Московска област Борис Надеждин беше издигнат за кандидат-президент на Русия от партията […]