Могат ли двигателите с вътрешно горене да станат по-ефективни? (ВИДЕО)

NetNews

Nissan обяви, че е успял да постигне топлинна ефективност на двигател с вътрешно горене с 50 процента по-голяма от сегашните. Вярно, засега говорим само за експериментален блок, който ще се използва в хибриден силов тракт e-Power изключително за презареждане на батерията.

Концепцията STARC, разработена от Nissan, подобрява потока и изгарянето на сместа въздух/гориво при високи степени на компресия. За целта в цилиндъра се поддържа вертикален вихров поток, чиято скорост в близост до свещта е почти постоянна. Това удължава искровия разряд, изгаря горивната смес по-ефективно и намалява емисиите на въглероден диоксид.

Експериментите показват, че използването на този подход заедно с модернизирана система за рециркулация на отработените газове (EGR) може да постигне топлинна ефективност от 43 процента повече. Ако цилиндрите се пълнят с обеднена смес, ефективността ще се увеличи до 46 процента. Максималните 50 процента се постигат само когато са изпълнени три условия: постоянна скорост и постоянно натоварване, съчетани с въвеждането на технология за рекуперация на топлина.

Засега само 1.6-литровият турбо V6 на Mercedes-AMG има същата ефективност, въпреки че индикаторът за двигателя на хиперкара Mercedes-AMG One е само 43 процента. А преди две години стана известно, че Mazda работи върху ново поколение двигатели с висока компресия, които могат да се конкурират с електрическите силови трактове по отношение на вредните емисии. Тяхната топлинна ефективност трябваше да бъде 56 процента, но към момента от Mazda не са готови с този си проект.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Свободна Европа": Сенатори от САЩ предупредиха за постоянна корупция в България

Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона, предаде "Свободна Европа". Това се случва в началото на предизборната кампания за изборите за следващ български парламент на 4 април. Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения. Изявлението беше […]