“Модерна” може да достави 300 млн. ваксини на ЕС, вместо поръчаните 80 млн.

NetNews

“Модерна” разполага с достатъчен производствен капацитет, за да достави на Европейския съюз много по-голям брой дози коронавирусна ваксина от поръчаните 80 милиона, заяви в интервю за радио “Франс Инфо” ръководителят на американската корпорация Стефан Бансел, цитиран от БГНЕС. Според него компанията е в състояние да достави на ЕС 300 милиона дози от препарата.

“Съединените щати в никакъв случай не са основният пазар за компанията”, каза той. “От 500 милиона до 1 милиард дози, които сме планирали да произведем, предвиждаме да доставим повече извън тази страна, отколкото в самата нея. Европейската комисия е поръчала 80 милиони дози с опция за още 80 милиона дози. Но ако искат да получат 300 милиона дози, ние ще ги доставим – обемите, предвидени за 2021 г., се определят от комисията, а не от “Модерна”.

Бансел каза, че “е установено, че ваксината, създадена от “Модерна”, осигурява на 94% от хората стопроцентова защита срещу COVID-19 при заразяване.”

“Останалите 6% от заразените имат само леки симптоми на заболяването. По време на тестовете не сме имали нито един пациент с тежка форма на COVID-19, който да изисква хоспитализация, интензивно лечение или случай на смърт”, каза ръководителят на корпорацията.

“Модерна” е подала иск за регистрация на ваксината на 30 ноември до Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и до подобни структури в САЩ, Канада, Великобритания и няколко други страни. “EMA ни информира на 1 декември, че заседанието на научния комитет, който най-накрая ще разгледа въпроса за издаване на одобрение за употреба на ваксината, ще се проведе на 12 януари. Подобни досиета са получени от всички други агенции и сега датата, на която ще бъде взето решението за ваксината, зависи от само от тях“, каза Бансел.

Говорейки за опитите с ваксината, той каза, че по време на последната трета фаза тя е тествана върху 30 000 души. “Така че това е много по-мащабно проучване във фаза 3 в сравнение с други ваксини”, каза Бансел. Той обясни, че такова голямо проучване “се дължи на спешната необходимост от получаване на данни за свойствата на ваксината”.

В същото време Бансел призна, че все още не е установено дали ваксината предотвратява инфекцията с коронавирус. “Все още нямаме научни данни за това, но ще ги получим през първото тримесечие на следващата година. Това е много важен въпрос за борбата с пандемия “, каза той. Експерименти върху маймуни обаче показват че ако след ваксинацията им се инжектират мощни, „много по-големи от тези, които се срещат в реалния живот“ дози коронавирус в носната кухина, „то на втория ден вирусът почти не се наблюдава там“.

“Надяваме се, че подобен процес ще се случи и при хората, но все още не сме доказали това на научно ниво”, каза Бансел. В същото време той припомни, че „всички медицински агенции са стигнали до консенсус, че основната цел е да се създаде бариера срещу появата на тежки форми на заболяването“, а не само срещу разпространението на вируса.

Според ръководителя на корпорацията, ваксината, разработена от “Модерна”, осигурява имунитет срещу коронавирус за поне три месеца. „Вярваме, че по отношение на младите хора ще можем да постигнем резултати при имунитета за период от няколко години, въпреки че сега е трудно да се каже дали ще бъдат например две или пет години. За останалите е ясно, че ще трябва да се подлагат на многократни ваксинации по-често, може би веднъж годишно или на всеки две години“, каза експертът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Киров: Поздравявам момчетата, показахме характер

Наставникът на Арда Николай Киров похвали футболистите си за показания характер в мача с ''Левски'', спечелен от кърджалийци с 2:1 на „Герена”. Гостите допуснаха изравняване на резултата в 89-ата минута, но в ответната атака Арда си върна преднината, с което спечели и срещата. „Ние също допуснахме гол в края на […]