Може ли едно 12-годишно дете само да реши дали да се ваксинира?

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Докато в Европа и по света тече дебат дали и по-младите хора трябва да бъдат ваксинирани, британски лекар направи полемично изказване. Д-р Дейвид Стрейн заяви, че 12-годишните трябва сами да решат дали да бъдат ваксинирани или не.

Д-р Дейвид Стрейн, който изнася лекции в медицинския факултет на Ексетърския университет, каза, че има 12-годишни деца, които са „достатъчно зрели” да вземат подобно решение. По думите му тяхната дума трябва да се вземе под внимание преди тази на техните родители, предаде Sky News.

По думите на д-р Дейвид Стрейн, чийто основен фокус е лекуването на хора с диабет, медицинската сестра или личният лекар могат да вземат решение дали въпросното 12-годишно дете е „способно” правилно да вземе решение за ваксинация срещу COVID-19. Стрейн смята, че именно медиците могат да „идентифицират” дали детето е достатъчно зряло. Според него подобна оценка може да се прави и за момичета под 16-годишна възраст, които искат противозачатъчни хапчета.

Д-р Дейвид Стрейн не одобрява насилственото ваксиниране на деца, които отказват да бъдат имунизирани. „Конкретно с ваксините срещу коронавируса, ние ваксинираме децата по-скоро за благото на обществото, а не специално за тяхното лично здраве”, каза той. Британската Съвместна комисия по ваксинация и имунизация (JCVI) реши да не препоръчва ваксинирането срещу COVID-19 на лица от 12 до 15 години, имайки предвид, че вирусът за тях представлява много малък риск.

„Дойче Веле” съобщи, че в момента в САЩ са хоспитализирани значително повече деца и младежи, отколкото когато и да било преди в пандемията. През август броят на лекуваните в болници деца е бил 52 000. В САЩ ваксинациите са позволени за деца над 12 години. През месец юни тази година българското Министерство на здравеопазването съобщи, че децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на Pfizer/BioNTech. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. В света от началото на коронавирусната пандемия са потвърдени близо 222 милиона случая на инфекция с коронавируса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лозари от Северозапада излизат на протест

Лозари от Монтана, Лом, Враца и Видин готвят голям протест утре. Сутринта между 9 и 10 часа те ще блокират кръговото на влизане в Монтана, в близост до МБАЛ "Сити Клиник – Свети Георги", съобщиха от Националното сдружение на българските лозари. Те настояват за спешна актуализация на бюджета до края […]