Молдова поиска съдействие от ОССЕ за премахване на пътните блокади в Приднестровието

NetNews

Правителството на Молдова се обърна към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с молба да съдейства за премахване на пътните блокади в Приднестровието, които бяха поставени там след поредица от терористични нападения, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Бюрото за реинтеграция на Молдова, публикувано след разговори в Кишинев между вицепремиера Олег Серебрян и специалния представител на председателя на ОССЕ Томас Майер-Хартинг.

„Беше обърнато внимание на въпроси, изискващи мобилизиране на съвместни усилия за преодоляването им, като евакуацията на неразрешените пътни блокади в зоната за сигурност и премахването на прекомерните ограничения върху свободата на движение“, се казва в съобщението.

Тази седмица в Приднестровието, проруски отцепнически район на Молдова, станаха няколко експлозии. Лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски заяви, че това са „диверсии“, обвини за тях Украйна, обвини максимално ниво на терористична заплаха, което доведе до засилване на мерките за сигурност в региона. На входовете на големите градове бяха поставени бетонни блокове и въоръжена охрана. От своя страна президентът на Молдова Мая Санду обвини за случилото се „сили в региона“, които според нея са „заинтересовани от дестабилизиране на ситуацията“.

Бюрото за реинтеграция на Молдова заяви, че Кишинев е заинтересован от поддържане на комуникация с Тираспол и изграждане на доверие. По информация от бюрото Молдова не може да проведе съвместно разследване на експлозиите в Приднестровието с местни следователи заради липса на достъп до района. Властите на Молдова осъждат провокациите в региона, които биха могли да създадат заплаха за мира в страната, добави ведомството.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Сербезова: Промяната на здравната система е в ход

С подписването на анекса към Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности смятаме, че промяната на здравната система е в ход. Това каза здравният министър проф. Асена Сербезова. През 2022 г. ще се влеят 604 млн. повече средства в полза на пациентите и на медицинските специалисти, които се грижат за […]