Момеков: Лекарствата против COVID-19 са пробив

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Момеков: Лекарствата против COVID-19 са пробив

Снимка: Pixabay

България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки. Това обяви в петък зам.-здравният министър доц. Георги Йорданов.

„Тези лекарства са голям пробив в борбата с коронавируса“, коментира в ефира на Нова тв проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация.

„Едното лекарство е подадено за регистрация, а за другото данните все още се разглеждат. Така или иначе е хубаво, че се взимат мерки превантивно. Това са първите лекарства, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент“, каза още той.

Според него клиничните проучвания на двете лекарства са били направени добре. 

„Причината е, че те се правиха в един не толкова турболентен период. С „Ремдесивир” част от хората попадаха в терапия в 9-10 ден, което е безкрайно късно за противовирусна терапия. А тук самите проучвания бяха направени така че да се стартират от 3 до 5 ден от първите симптоми“, посочи Момеков.

„Цените все още не са листнати, за да ги четем, но по индиректни данни те ще бъдат много скъпи – около няколко стотин лева може би“, коментира Момеков.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Софиянци вече могат да плащат данък МПС за 2022 г.

Жителите на София вече могат да плащат данъка за моторните си превозни средства /МПС/ за 2022 г., съобщиха от Столичната община. Гражданите могат да погасяват задълженията си във всеки от 21-те районни данъчни отдела на София, чрез финансови посредници или на онлайн на адрес https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf/. Срокът за ползване на пет […]