Момеков: Лекарството срещу COVID ще обхване най-сивата група

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Лекарството на „Мерк“ срещу Covid-19 ще бъде първата възможност за тепария, насочена към най-сивата група пациенти – тези, които се лекуват в домашни условия. Това обясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

"За хората, които са се разболели, ще бъде чудесно. Ако това лекарство оправдае надеждите, и агенцията (Европейската агенция по лекарствата – бел. ред.) хареса данните на компанията, това ще бъде първата възможност за истинско етиологично лечение, насочено към причинителя, за най-сивата група. В момента ние въобще не знаем какво да правим с човека, който е вкъщи. Това ще позволи таблетна форма, която хората да си пият възможно най-рано след установяване на диагнозата.“

Засега данните от клиничните проучвания сочат намаляване на хоспитализациите и смъртността, поясни Момеков.

Запитан как ще се реши въпросът със стойността на това лечение специалистът коментира:

„Ако ние спестяваме болничен престой – болниците са най-скъпият хотел на света, ако тези 700 лева ни позволяват българите да остават живи, американците са достатъчно хладен разум, за да изчислят колко струва един човешки живот в брутния вътрешен продукт и абстрахирайки се от християнството, любовта към ближния, можем да ги смятаме умрелите хора и в загуба на БВП.“

Одобрението на ново лекарство обичайно отнема много време, но в момента под условие става по-бързо, уточни проф. Георги Момеков.

Ваксинациите предотвратяват хоспитализации и смърт, като значителен процент – над 80-90% от ваксинираните не се хоспитализират и не умират. За лекарството засега се знае, че горе-долу на 50% предотвратява хоспитализация и смъртност, отбеляза той.

„Чудесно е да има лекарство. Има лекарство и за СПИН, но можеш да си сложиш презерватив.“

Според проф. Момеков ваксинационната кампания у нас е замряла, защото „не се пропагандира, не се комуникира с хората и не им се дават важните данни“.

Хората трябва да проумеят, че по официална статистика тази болест у нас убива около 4% от тези, които се разболяват, допълни той.

„Всеки може да прецени иска ли естествен имунитет, който някакви гении и шамани хвалеха – че трябва всички да минем през болестта, или е хубаво да се разходят, да разпитат какво става в едно интензивно отделение или да разпитат някой невролог, някой пулмолог, някой кардиолог какво се случва с дългия ковид.“

Заради рейтинги телевизиите, в които всички бяха ваксинирани преди лекарите, продължават да разпространяват фалшиви новини. Изключително нелепо е, че постоянно се дава трибуна на некомпетентни хора, заяви Георги Момеков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Всички молби по спряна програма са разгледани

Всичките 1417 подадени молби от инвеститори по програмата „Златна виза“ до 1 ноември 2020 г., когато тя беше спряна, са разгледани от властите и правителството е информирало Европейския съюз за това. През ноември миналата година програмата за инвестиции беше отменена, след редица негативни разкрития свързани с нея. Към момента на […]