Моментът, в който Путин е решил да изтрие Украйна от лицето на земята

NetNews

Президентът на Руската федерация Владимир Путин реши да изтрие Украйна от лицето на земята след Революцията на достойнството (Евромайдан), благодарение на която украинската държава успя да се отърве от влиянието на Руската федерация. Това каза австрийският военен експерт Том Купер, цитиран от УНИАН.

„Путин винаги е имал идеята да завладее Украйна. И за него беше като удар в лицето, когато през 2014 г. Украйна се издигна благодарение на Майдана и се освободи от влиянието на Русия. За него беше шок – как така украинците ми обърнаха гръб? Трябва да ги убием и унищожим, да изтрием Украйна от лицето на земята!“, заяви военният анализатор.

Революцията на достойнството в Украйна започна на 30 ноември 2013 г., защото тогавашните власти отказаха да подпишат Споразумението за асоцииране с ЕС. Майданът продължи до февруари 2014 г. В резултат на Майдана проруският президент Виктор Янукович загуби властта в Украйна и избяга в Руската федерация, след което поиска от Владимир Путин да изпрати войски в Украйна.

Русия започна война срещу Украйна още през 2014 година, когато анексира незаконно Крим, а през февруари тази година предприе пълномащабна инвазия. Руската армия извършва военни престъпления, а голямата цел на Путин е да присвои по насилствен начин украински територии.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Спортът по телевизията на 5 юли

Лятото официално е в разгара си, а родните телевизии все още отпочиват от липсата на достатъчно спорт по света. И все пак такъв има, като например Откритото първенство на Великобритания по тенис. Нека проверим заедно къде, какво и кога ще излъчват днес в ефира. 14:00 Колоездене – Тур дьо Франс, […]