МОН: Имаме механизъм да приемем над 600 000 украински ученици

NetNews
Над 60 000 украински ученици ще успее да приеме образователната ни система.

„Министерството на образованието и науката има изработен механизъм, по който се осъществява приемането на децата и учениците, търсещи или получили закрила. Този механизъм е разработен още през 2017 година, прилагаме го с децата и учениците, които идват от Украйна. Процедурата е изключително лесна. Идеята е колкото се може по-бързо тези деца да попаднат там където им е мястото – детските градини и училищата“, каза главният експерт „Приобщаващо образование“ в МОН Анелия Йотова в студиото на „България сутрин“.

Основното изискване е родителите да подадат заявление в едно от 28-те Регионални управления на образованието в страната.

Още по темата

24 мар 2022 14:23

9

„След това колегите от Регионалното управление насочват децата към съответна детска градина или училище. Подаването на заявление може да се случи на място в Регионалното управление на образованието, но може и по електронен път, като заявлението може да бъде подадено и преди получаването на регистрационна карта с личния номер на чужденеца. Но насочването на учениците може да се случи единствено и само, когато детето или ученикът притежават личен номер на чужденеца“, коментира Йотова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А насочването се случва спрямо това къде има свободни места.

„Няма специално обособени паралелки за украинските деца. За да бъде детето записано в нашата образователна система, то трябва да притежава документ, че неговият имунизационен статус е приравнен с имунизационния статус на българските деца. Към момента заявленията са ни повече, отколкото са записани. 133 са заявленията за постъпване в детска градина, а 279 са за училище“, подчерта тя.

Анелия Йотова допълни, че в страната са записани 65-ма ученици, 9 са в детската градина. Най-много заявления са подадени във Варна, Добрич, Бургас и София. За децата има и допълнително обучение по български език.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Осем миньори са загинали и 20 са ранени в взрив в мина в Сърбия

Снимка: архив, БГНЕС Осем миньори са загинали в експлозия тази сутрин в рудника „Соко“ в източносръбския град Алексинац, а 20 са ранени, съобщи директорът на  болницата в Алексинац Родолюб Живадинович, съобщава вестник „Блиц“. Той каза, че ранените в експлозията са с леки наранявания. Директорът на болницата каза, че няма информация […]