Мораториумът няма да има очаквания положителен ефект

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Държавата предлага компенсации за бизнеса в размер на над 1,5 млрд. лв. заради високите цени на тока. 

„Неприятният момент е, че се предвижда таван на помощта от 30% от текущата цена, вместо да бъде 75% от разликата между базовата и действителната цена. Така при моментна цена от 470 лв. за мегаватчас, при 75% разлика с базовата цена компенсацията би била 220 лв., а с наложения таван пада на 130 лв. на мегаватчас. Тази компенсация е крайно недостатъчна“, заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров призова и за по-бързи стъпки на правителството за овладяване на цените на електроенергията.

„България е производител на електроенергия, ние изнасяме такава. Държавата има инструменти да осигури по-евтин ток за бита и предприятията. Едно от нашите предложения е за сключване на дългосрочни договори за енергоинтензивните предприятия. За тях това е въпрос на оцеляване. Електроенергията е базов компонент за ценообразуването. Трябва да има предвидимост, другото би било смърт за икономиката“, подчерта Тодоров.

„Имаме мощности, които произвеждат електроенергия. Високите цени направиха рентабилно производството и търговията с електроенергия и на въглищните централи. Най-голямата печалба се генерира в АЕЦ „Козлодуй“, където себестойността е най-ниска. Има възможност правителството да предприеме мерки част от електроенергията, която се произвежда тук, да остане в България на цени, които са поносими за предприятията и бита“, добави Тодоров.

И двамата са категорични, че мораториумът няма да има очаквания положителен ефект.

„Ние замразяваме регулираните цени, но дружествата си купуват технологичните загуби и горивата на пазарни цени. Ние само увеличаваме дефицита в енергетиката. Така увеличаваме риска за сигурността на снабдяването“, прогнозира Ивайло Найденов.

„Той дава дни или седмици глътка въздух за правителството. Едва ли ще се запази, защото се трупат огромни загуби за ЕРП-тата. Когато се плаща цена, тя трябва да се плаща от всички. А държавата трябва да подпомага тези, които имат нужда и са енергийно бедни. А такава дефиниция у нас няма“, заяви Тодоров. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хрисия Саханджиева от Ямбол – една малка художничка с голям талант

Тя е само на 6 години, но в рисуването вече плува като в свои води. Тя е Хрисия Саханджиева от Ямбол. Започва да рисува едновременно с прохождането си. Това за нея е и забавление, и удоволствие, и възможност да изяви таланта си. А когато талантът се проявява, той не може да остани скрит.