Навални е открит в колония с тежки условия в Сибир

NetNews

Критикът на Кремъл Алексей Навални е жив и е задържан в наказателна колония в Сибир, според неговата говорителка.

„Намерихме Алексей Навални“, каза Кира Ярмиш в понеделник, след като екипът му нямаше контакт с опозиционера от 6 декември насам-.

„Адвокатът му го видя днес. Алексей е добре“, написа Ярмиш в приложението за съобщения Telegram.

Тя каза, че той е бил преместен в наказателната колония IK-3 в малкото градче Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг, в Северна Русия.

Тази наказателна колония се намира на около 60 километра на север от северния полярен кръг и на около 1900 километра североизточно от столицата Москва.

Преди да го намерят съюзниците на Навални са отправили 618 запитвания за неговото местонахождение, след като за последно той бе в колония Мелехово, на 235 км (145 мили) източно от Москва, а след това беше преместен неизвестно къде.

Адвокатът на Навални Иван Жадов каза, че сегашната колония, където е опозиционерът, е една от „най-отдалечените“ в Русия с „тежки“ условия.

Той добави, че ходът на Навални демонстрира как „системата се справя с политическите затворници, опитвайки се да ги изолира и потисне“.

Местонахождението на Навални, който бе хвърлен в затвора щом се прибра в Русия през януари 2021 г. от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август предходната година, бе неизвестно от близо три седмици.

Харизматичен активист, той изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира големи количества хора в цяла Русия за участие в антиправителствени протести. Но през 2020 г. той беше отровен в Сибир с вещество, което по-късно западни лаборатории потвърдиха, че е нервнопаралитичен агент. След лечението му в чужбина той се завърна в Русия и веднага бе арестуван като обвиненията и присъдите срещу него заваляха.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илон Мъск хвърли око на аржентинския литий

Илон Мъск в разговор с новия президент на Аржентина Хавиер Майли изрази интерес към литий от залежи в републиката. „Илон Мъск ми се обади. Той е изключително заинтересован от залежите на литий. Правителството на САЩ и много американски компании също проявяват значителен интерес. Но те се нуждаят от правна рамка, […]