Наводнени домове и придошли реки. Интензивните валежи доведоха до евакуация на хора в Западна България

NetNews

Проливните дъждове, които продължиха с голям интензитет и през изминалата нощ, създадоха проблеми на много места в Западна и Северозападна България, съобщава БТА.

В област Монтана хора от различни селища бяха евакуирани заради придошли реки и наводнени приземни етажи на къщи.

Над 10 души, живеещи по поречието на река Шугла в селата на община Монтана Сумер, Трифоново и Крапчене, са били евакуирани от пожарникари и спасители заради рязкото покачване нивото на реката и заливане на дворовете, мазетата и приземните етажи на къщите им. Един човек, живеещ в близо до река Огоста в Бойчиновци, също е бил евакуиран.

На 69 сигнала, свързани с лошите метеорологични условия, са реагирали екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) през изминалото денонощие.

Село Бухово, 16 юни 2023 г.


Село Бухово, 16 юни 2023 г.

В София в петък са отработени 28 сигнала, главно в кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“ и „Витоша“.

Към полунощ са постъпили сигнали за наводнени къщи в град Нови Искър в Столична община.

Река Кътинска е излязла от коритото си и е заляла улици и къщи по поречието си в града. На място са изпратени два екипа от столичната дирекция на пожарната със шестима служители и един екип от Нови Искър, както и екипи на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. Към 05:00 часа водата е влязла в коритото си и екипите действат след постъпили сигнали.

След обилните валежи край Нови Искър, водите на реките Искър и Блато са мътни и с повишени нива


След обилните валежи край Нови Искър, водите на реките Искър и Блато са мътни и с повишени нива

Има залети къщи и в село Подгумер. На място е изпратен един екип от столичната пожарна служба.

В област София пожарникарите са се отзовали на сигнали за наводнения в Пирдоп, Своге, Сливница и Врачеш.

В област Враца през изминалото денонощие са подадени шест сигнала за щети в резултат на проливните дъждове. Евакуирани са трима души от неработещ цех в Криводол. Временно беше затворен пътят от Враца за Криводол.

В село Лиляче са подадени четири сигнала за наводнени къщи. Евакуирани са четирима души от две къщи, както и мъж от закъсал автомобил на пътя Враца-Мездра.

В градовете Кула и Димово, и селата Бранковци, Бела и Медешевци са получени 17 сигнала за щети, най-вече за наводнени мазета и паднали дървета.

Към 23:30 часа снощи са получени сигнали че е излязла реката над дигата в град Дунавци. Водата е заляла много къщи. Евакуирани са хората от ниската част на града.

Наводнена къща в село Лиляче, 17 юни 2023 г.


Наводнена къща в село Лиляче, 17 юни 2023 г.

През деня ще продължи отводняването на залетите къщи. Няма сведения за бедстващи хора.

Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов е обявено частично бедствено положение на територията на общините Враца и Криводол, съобщават от Областна администрация. Частично бедствено положение е обявено от 20:00 часа снощи за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра.

За днес в София, София област, както и в още 13 области в страната е обявен оранжев код за валежи.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Използването на ИИ в образованието е неизбежно

Използването на изкуствения интелект (ИИ) в образованието е неизбежно, но трябва много да внимаваме как го правим, защото има рискове, които не се отчитат в достатъчна степен. Този въпрос се поставя все по-често с оглед на обучението в глобален мащаб. Това каза за БТА проф. д-р Маргарита Бакрачева – преподавател […]