Наградиха победителите от Фотоконкурса „Кукерландия” 2023

NetNews

Награждаване на победителите във Фотоконкурса с изложба „Кукерландия-2023” се състоя днес по обед в Безистена. Открита бе и експозицията, събрала 40 отличени творби на 24 майстори на обектива. Организаторите на фестивала „Кукерландия” благодариха на фотографите, че със своето изкуство запечатват за идните поколения колорита и духа на маскарадните игри. Вижте имената на отличените автори в тазгодишното, 19-о поредно издание.

Фотоконкурсът с изложба „Кукерландия” съпътства ямболския маскараден фестивал още от най-ранните му години. В 2023-а се състоя 19-ото му вече издание, като конкурсът се провежда без прекъсване, дори и през двете години на Ковид-пандемията.

Представители на общините – организаторки: Енчо Керязов – зам.-кмет на Ямбол и Георги Георгиев – кмет на „Тунджа”, благодариха на фотографите, участвали в конкурса затова, че запечатват уникалната емоция на кукерските игри и така тя ще остане и за бъдещите поколения.

Председателят на журито Константин Зайков отново припомни, че чрез този конкурс Ямбол всяка година попълва безпрецедентната си колекция от художествени снимки на маскарадни игри. „Удоволствие е, че се увеличава както броят на участващите, така и качеството на снимките”, подчерта той.

40-те селектирани за изложбата фотографии бяха избрани при пълна анонимност на авторите, от жури в състав: Радослав Свирецов, Петя Василева, Светослав Драгиев, Мирослав Момински и Константин Зайков – председател. Почетен гост-участник в журито бе председателят на фотографската група от град Къркларели (Лозенград), Р Турция. Идеята е той да се запознае от първо лице с процеса на журиране и критериите за подбор. А в рамките на тази година се надяваме да представим селекция от фотографии от „Кукерландия” в Лозенград, обяви Константин Зайков.

Гости на церемонията по награждаване бяха и представители на маскарадната група от Румъния, които се радваха на изключителен интерес от днешното дефиле на фестивала. Покана за участието им на „Кукерландия” е дошло от председателя на фотоконкурса.

Ето и имената на отличените автори във фотографския конкурс с изложба „Кукерландия 2023”:

Иво Данчев – Първа награда на организаторите – общините Ямбол и „Тунджа”, както и Златен медал на Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“

Димо Рогев – Втора награда от организаторите и Сребърен медал от Академията

Николай Чапкънов – Трета награда от организаторите и Бронзов медал от Академията

Жечо Планински – Специална награда за снимка от Маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол

Екатерина Староманова – Награда, на АртПринтШоп, Ямбол

Анета Мирчева – Награда от „Фотографски системи“ ЕООД.

Фотографската изложба може да бъде разгледана до 2 март в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ в Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС прие десетия пакет санкции срещу Русия (обновена)

Европейският съюз одобри десети пакет санкции срещу Русия. Това стана навръх първата годишнина от нахлуването в Украйна. Новите санкции предвиждат забрана на руски граждани да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, както и да запазват обеми в европейските газови хранилища.  Въвеждат се допълнителни забрани за износ на технологии и […]