Над половината от населението на Ямбол се е срещало с коронавируса, показва изследване

NetNews

Около 56 процента от населението на Ямбол се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Обработени са над 2600 проби от 38 населени места, обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Той представи презентация на частна лаборатория „Цибалаб“, която направила собствено проучване в опит да установи колко точно българи са се заразили с COVID-19. Изследвани са 2665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип. Според данните, Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите пък в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

„В края на деня на случаен принцип избирахме проби в различни дни, не в един ден. Извадката показва, че в големите градове процентът на срещалите вируса е по-малък. За столицата едва 31 на сто. В проучването обаче не се отчитат ваксинираните българи. За да не спада техният брой, здравното министерство планира нова информационна кампания“, обясни д-р Калъчев.

Масово тестване на българите за наличие на антитела няма да има, тъй като това щяло да даде само момента снимка на ситуацията, заяви д-р Кацаров. Антителата намаляват известно време след срещата с вируса, но това не означава, че нямаме имунитет. Така ние ще установим само наскоро срещалите се, а не всички“, обясни министър Кацаров.

Националният ваксинационен щаб ще се преструктурира в Консултативен съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването, заяви още Кацаров. Здравният министър добави, че ще се изгради информационна система за всички хоспитализирани, ваксинирани и преболедували. Софтуерни компании вече работят по разработването на регистъра.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Извънредни новини за ЛиЛана и още 6 души

Специализирана прокуратура разследва седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Обвинителният акт е внесен в спецсъда, а първото заседание е насрочено за 2 юли тази година. От държавното обвинение на уточняват какви са самоличностите на подведените под съдебна отговорност. […]