Над 103 млрд. USD загубиха западните компании, напуснали Русия

NetNews

Чуждестранните компании, напуснали руския пазар, са загубили над 103 млрд. USD от началото на войната в Украйна, съобщи New York Times. Руският президент Владимир Путин успя да „превърне очаквания провал в схема за обогатяване“, посочва изданието.

Анализаторите прогнозираха, че напускането на западни компании „ще помогне за срива на руската икономика“. Но руското ръководство „имаше други планове“ и превърна бойкота на западните компании в „късмет за държавата“.

Повечето чуждестранни компании продължават да работят в Русия, като не искат да загубят инвестираните милиарди.

По-рано Путин каза, че Руската федерация е загубила около 50 млрд. USD в резултат на санкциите, но е успяла да ги компенсира, включително чрез заместване на вноса. Той се съгласи, че това са значителни загуби, но въвеждането на санкции, според държавния глава, е принудило страната да „включи мозъка си“. Както отбеляза Путин, Русия започна активно да развива заместване на вноса, за да произвежда самостоятелно продукти и да използва технологии, които не притежаваше или които бяха загубени.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кой предмет руснаците наричат "болгарка"?

„Болгарката“ е популярният в момента с негативно значение инструмент ъглошлайф, пише Poznanieto.bg. Причината за това е много очевидна – този инструмент се появил на пазара на СССР от България. По-точно е бил произвеждан в град Ловеч. Това се случва през 70-те години на миналия век. Тогава българските ъглошлайфове под марката […]