Над 85 000 българи с бърз антигенен тест остават без сертификат

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Над 85 000 българи, направили си бърз, вместо PCR тест, остават без сертификат. Причината – сертификати получават само преболедувалите COVID-19, доказани с PCR тест. Редът за издаване на цифровия COVID сертификат е приет на европейско равнище, а не от българската здравна институция, съобщава бТВ. „Правилото е валидно за всички граждани на държавите членки на ЕС и техните семейства. Същият не предвижда възможност за издаване на удостоверения за преболедуване на базата на бърз антигенен тест към момента. Тази възможност, макар и първоначално заложена от Европейската комисия и подкрепяна от отделни държави членки, включително България, не получи достатъчно подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета“.

Първата среща на Георги с COVID-19 е през август. Прекарал вируса почти безсимптомно. Диагностициран с антигенен тест. Месец по-късно му се налага да пътува до Швейцария. Затова и опитва да си извади сертификат, че е преболедувал.

„Тогава обаче не ми излезе името, затова се опитах да се свържа с МЗ. Тогава все още вдигаха телефони си и горе-долу успях да се ориентирам, че само хора, които са били, на които болестта им е била установена с PCR, могат да получат този сертификат“, заяви Георги.

Никой не е обяснил на Георги, че сертификати получават само преболедували, доказани с PCR тест.

„На практика не мога да бъда ваксиниран, не мога да получа сертификат, че съм боледувал, но съм боледувал. Третиран съм обаче като неболедувал“, допълни Георги.

Междувременно продължава да расте броят на новозаразените в страната ни. Близо 2500 са новозаразените през последното денонощие. На този фон – почти 90 % от тях са неваксинирани. Активните случаи у нас са над 49 000, като само за 24 часа в болница са постъпили 639 души.

Общата заболеваемост за страната се повишава до 400 на 100 000 спрямо 392 вчера, показват данните на картата с 14-дневна заболеваемост.

В област Видин има рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни – 595 на 100 000. На този фон хиляди българи не могат да си изкарат сертификат, че вече са преболедували вируса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Захариева: Проф. Герджиков подава ръка, не създава напрежение

"Президентът би трябвало да обединява държавата, а имаме такъв, който размахва юмрук. Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са противоположното на това. Имаме нужда от хора, които подават ръка и успокояват напрежението, а не го нагнетяват", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Екатерина Захариева […]