Най-бързата кола в света с платно (ВИДЕО)

NetNews

В Австралия поставиха нов рекорд за скорост на „сухопътни платноходки“. Захранван само от вятъра, Horonuku на Emirates Team New Zealand успя да достигне скорост от 222.4 километра в час, подобрявайки рекорда на британеца Ричард Дженкинс от 2009 година. Резултатът е записан от представител на Световната организация по сухопътно ветроходство, тоест това е нов световен рекорд.

Emirates Team New Zealand не само строи яхти за регатата за Купата на Америка, но също така прави високоскоростни сухопътни платноходки. Колата Horonuku, която в превод от маорски език Ngāti Whātua Ōrākei означава „бързо плъзгане по суша“, беше представена от екипа тази пролет, а онзи ден стана най-бързата кола, задвижвана от вятъра. Рекордът бе постигнат на дъното на Соленото езеро Gairdner в Южна Австралия.

Пилотът Глен Ашби и целият екип чакаха няколко месеца за подходящ метеорологичен прозорец. Но сега рекордът е фиксиран от Световната организация по сухопътно ветроходство (Federation Internationale de Sand et Land Yachting, FISLY) – това е предпоставка за признаването му за официален. Представител на FISLY наблюдава състезанието, а самата кола беше оборудвана с GPS приемник от геодезичен клас, който получава данни и от наземни референтни станции.

На всеки две секунди системата определя 21 точки на измерване, в които позицията на автомобила е известна с точност до 10 милиметра. Въз основа на събраната информация е изчислена средната скорост за двусекунден сегмент и тя се оказва по-висока от тази на британеца Ричард Дженкинс и неговата сухопътна яхта Greenbird. През 2009 г. на езерото Иванпа в пустинята Мохаве Дженкинс успя да ускори до 202.9 километра в час, подобрявайки резултата на американеца Боб Шумахер с 27 километра в час.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Париж се състои международна конференция за Украйна

Във френската столица днес ще се състои международна конференция за оказване на помощ на Украйна, чиято инфраструктура е унищожена от руските сили, съобщиха осведомителните агенции. Около 70 държави, ЕС и други международни организации ще участват в донорската конференция. Целта е да се съгласува спешна помощ в сферите на енергетиката, транспорта, […]