Най-възрастната акушерка в Силистра е 92-годишна

NetNews

На 92 години е най-възрастната акушерка в Силистренско – Тодорка Ангелова. Тя има над 40 години трудов стаж. Благодарение на нейните грижи, по нейна статистика са родени повече от 7 000 бебета. Около 15 от "нейните" бебета днес са известни доктори, твърди леля Тодорка, както я знаят в града. Тодорка Ангелова днес е получила по телефона много поздрави по случай празника. По телефона са поздравени и работещите в Акушеро-гинекологичното отделение на Силистренската болница заради усложнената обстановка.

Тринайсет бебета са родени в отделението от началото на годината. През декември миналата година са родени 33 деца, показва справка от отделението.

Силистра е един от първите български градове, в които е работила дипломирана акушерка още в края на деветнайсети век – Христина Хранова. Тя е възпитаничка на първия курс на Повивалния институт при Имперския университет "Свети Владимир" в Киев. Назначена е в Силистра през 1886 г. В града по това време има болница, но тя не е осигурявала здравна помощ за родилките. Христина Хранова обикаля по домовете. В спомените на съвременниците си остава като рядко отзивчив човек. Христина Хранова умира в София през 1922 г. на 72-годишна възраст.

Малко известен факт е, че старият Майчин дом в София, където дълго време се помещава Националният институт за защита на майчинството и детството, е построен с дарение на силистренците Зоя и Георги Бръчкови.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев поздрави Джо Байдън

Президентът Румен Радев поздрави Джоузеф Байдън по повод встъпването му в длъжност като 46-и президент на Съединените американски щати и му пожела успех в неговата високоотговорна мисия. В поздравителното си писмо българският държавен глава посочва, че през последните десетилетия съюзническите отношения между Република България и Съединените американски щати са се […]