Най-голямата военна болница в света е при съседите (СНИМКИ)

NetNews

Лицето на всеки град е неговата архитектура. Има много еднакви сгради, но има и такива, които нямат аналог в друг град и именно това привлича не само туристи, но и творци, които решават да заснемат филми на техния декор.

Част от сградите, които ще представим тук са построени в средата на миналия век в стил брутализъм, социалистически модернизъм и соцреализъм.

1. Музеят на авиацията (Бившият югославски авиационен музей)

Една от най-дълго строените сгради в Белград по време на социализма, която и до днес украсява сръбската столица. Строителството на футуристичното съоръжение започва през 1957 г. и завършва през 1988 г. Още една година е била необходима, за да се подготви сградата за официалното откриване.

Нестандартните форми на сградата са се родили в ума на инженера от Сараево Иван Щраус, който благодарение на творбата си след време получава престижна архитектурна награда.

2. Военно-медицинската академия

Благодарение на старанието на висококвалифицирани специалисти от Централния проектантски институт CUVI, се е родил огромен медицински комплекс, който спокойно може да се ползва като декор на фантастичен филм, а не за лекуване на болни. Разгънатата застроена площ на ВМА е 180 000 кв.м, което превръща сградата в най-голямата военна болница в света.

И до днес там работят лекари и учени от 27 клиники и 17 института. В района на ВМА са разположени Център по трансплантация, Националния токсикологичен център и специализирани клиники, в чийто стационар могат да бъдат приети едновременно до 1000 души.

3. Жилищната сграда Карабурм или къщата „Тоблерон“

Пълната разруха след Втората Световна война се превърна в импулс не само за възстановяването на града след бомбардировките, но и даде възможност на архитекти и строители да превърнат Белград в експериментална площадка.

Нетипичният за европейските държави дизайн на футуристичната сграда е дело на арх. Риста Секерински. Построена е през 1963 г., а 6 години по-късно с The Toblerone Building се е запознал целия свят.

4. Небостъргачът Genex или Западната врата на Белград

И до ден днешен сградата се смята за една от архитектурните забележителности на Сърбия. Архитектурният ансамбъл представлява две 35-етажни сгради, свързани помежду си с мост на последните етажи. На самия връх на кулата, в конструкцията, в която преобладават модерни за онези времена функционални структури и линейни форми, е разположен кръгъл въртящ се ресторант с панорамна гледка към града.

Небостъргачът е построен през 1977 г. по проект на арх. Михаил Митрович. Кулата е висока 140 метра и до днес е втора по височина в Белград и трета – в Източна Европа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Плаващи сметища по Дунав край Русе

Придошлите реки отново изкараха на дневен ред темата с боклука. За плаващи сметища по Дунав край Русе сигнализираха наши зрители. От няколко дни реката повишава нивото си и отпадъците, хвърлени по бреговете, вече са във водата. Екипът на NOVA се натъкна на интересен казус при проверката коя институция отговаря за […]