Най-голямото предизвикателство пред властта – социалната криза

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. Когато нещата опрат до джоба на българина, той става особено гневен“, предупреди пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“.

Той подчерта, че само за няколко месеца може да бъде стопена обществената подкрепа за новото правителство, ако не бъде овладяна социалната криза в България.

Още по темата

5 яну 2022 12:34

186

5 яну 2022 10:08

136

„Опасно за настоящото управление е бързото изчерпване кредита на доверие, с който влязоха във властта, а когато това се случи на третия или четвъртия месец, това би било много тежък сценарий за тях. Когато едно управление стане непопулярно, всеки гледа да се дистанцира от него“, коментира Ганев.

Решението за мораториума на цените на тока, парното и водата е отлагане на проблема, изтъкна политологът.

„Мораториумът спира цените за абсолютно всички, а овладяването на социалната криза е подпомагане на тези, които наистина имат нужда“, отбеляза той.

Димитър Ганев припомни, че първото правителство на Бойко Борисов падна през зимата на 2013 година заради високите цени на електроенергията и високото социално напрежение.

Като друго сериозно предизвикателство пред кабинета „Петков“ той посочи здравната криза.

„Трябва да се върви към много мощна програма за ваксинация в страната. Огромно е предизвикателството пред властта за ваксинацията. Можем да се превърнем в Covid гето. Има трайно формирани нагласи у Българите срещу ваксините и не може да се постигне обрат. Проблемът е много дълбок. Става дума за базово недоверие на българина към властта – не става дума за Борисов, Радев или Петков“, каза Ганев.

Политологът коментира и българската позиция по темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС.

„Аз вярвам, че нашата позиция е неудържима в дългосрочен план. Имаме решение за вето, най-глупавото, което можем да направим, е да махнем ветото. Като сме взели някакво решение, поне да си го отстояваме, защото в последните година и половина нищо не се е променило. Как бихме изглеждали, ако, без да се е променило нищо, ние променяме решението си. В крайна сметка ще дадем зелена светлина за преговори на РСМ с ЕС. Въпросът е в това време, в което има вето, да се хванем и да изгладим отношенията си със Скопие“, посочи политологът.

Ганев беше категоричен, че не Кирил Петков трябва да ходи в РСМ, а премиерът на Северна Македония да посети България.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Йорданова: Очаквам България да е в Шенген до края на мандата

Най-добрият начин за решаване на проблема с търсенето на отговорност от главния прокурор е промяна в Конституцията. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси, предаде БГНЕС. Обмисля се механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, докато тече […]