Най-добре е изборите да са отделно

NetNews

"Ако изборите са в отделни дни, ще бъде най-добре от принципни съображения. От гледна точка на избирателите, също ми се струва по-лесно да бъдат отделени двата избора. Просто си представете объркването, което ще настъпи с картите, машините и разписките- всички сценарии значително затрудняват по-възрастните хора и не само. Ако изборите са едновременно, очевидно президентът Румен Радев ще е решил да оказва влияние на едните с другите избори. В такъв случай, би било по-адекватно да са заедно с първи тур, където избирателите ще имат по-голям избор и няма да гласуват по инерция за партиите, чиито кандидати са стигнали до евентуален балотаж".

Това каза в интервю за АргументиБГ политологът Марая Цветкова.

Тя коментира и създаването на нов политически проект около Кирил Петков и Асен Василев: "Категорично няма време за създаване на нова партия, но винаги може да се намери някой мандатоносител, така както успя да направи и Васил Божков. Ако слуховете са верни, то стои въпросът и за набирането за кадри, а те най-вероятно ще бъдат откраднати от БСП и формациите, които бяха около Мая Манолова".

"Важно е да се каже, че при сформирането на един такъв проект водещ би бил Румен Радев, а не Кирил Петков или Асен Василев. Либералните хора обичат свободата на действие, а двамата министри постоянно се хвалят как Румен Радев изобщо не им прозвънява телефоните. Президентът вече направи заявка за втори мандат и в този ред на мисли не може да се спусне веднага в битката за изпълнителната власт. Трябват му хора, които да бъдат част от нея при евентуално съставяне на правителство в 47-то НС", допълва тя.

Цветкова анализира и вероятните резултати от бъдещите парламентарни избори: "Ще бъда доста изненадана, ако ИТН не загуби поне малка част от гласовете си, защото видяхме, че тяхната цел бе блокиране на промяната и насаждане на допълнителни интриги между партиите, които изначално бяха готови да преглътнат множеството си различия. Явно е, че ИБГНИ се разпада и това ще доведе до фрагментация на техните гласове, които не биха имали четири сигурни процента дори и да ги нямаше тези турбуленции в коалицията. Останалите от парламентарно представените към този момент със сигурност влизат".

"Идеята за промяна изглежда отслабена и си мисля, че т.н. партиите на статуквото, включително и БСП, биха могли да направят такава коалиция помежду си в името на стабилността, възстановяването на държавността и грижата за хората. От друга страна, трябва да видим дали един евентуален проект на Румен Радев не би могъл да влезе в ролята на лепило между партиите срещу ГЕРБ", смята още тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ford показа новия Ranger с американски черти (ВИДЕО)

Ford показа кратък клип с новото поколение на пикапа Ranger, който трябва да бъде представен по-късно тази година. Въпреки тежкия камуфлаж, то можем да забележим, че пикапът вече изглежда доста по-широк и „мускулест“ и прилича на по-големия F-150. Новият модел е разработен в Австралия и най-вероятно ще разчита на подобрена […]