Най-мощният магнит в света на термоядрения реактор ITER може да повдигне самолетоносач

NetNews

Най -мощният магнит в света е изпратен във Франция, за да бъде инсталиран в ядрото на експерименталния термоядрен реактор ITER. Планира се реакторът ITER да може да реализира възможността за генериране на термоядрена енергия в промишлен мащаб чрез възпроизвеждане на процес, подобен на термоядрени процеси, протичащи на Слънцето.

Магнитът е с централен соленоид и се доставя на части поради огромната си мощност. След пълно сглобяване магнитната конструкция ще има височина 18 метра, широчина 4,2 метра и маса от около 1000 тона. При сила на магнитното поле 13 Тесла, магнитът ще генерира поле, което е около 280 000 пъти по -силно от собственото магнитно поле на Земята. Резултатът ще бъде сила, която може да задържи самолетоносач, или два пъти по-голяма тяга, необходима за излитане на космически кораб от Земята.

Магнитът ще се състои от шест модула, всеки от които съдържа 43 километра спираловидни свръхпроводници от ниобий-калай. След като модулите бъдат инсталирани, те ще бъдат напълнени с 3800 литра епоксидна смола и изпратени до строителната площадка на ITER във Франция от завода General Atomics в Калифорния. Първият модул вече пристигна във Франция, а негова снимка бе публикувана в Twitter.

Днес експерименталният реактор ITER е най-големият в света и ни позволява да се надяваме, че учените ще успеят да постигнат положителен баланс в процеса на термоядрен синтез. Датата на пускане на реактора е насрочена за 2025 г. Учени и инженери работят усилено по плана на проекта за създаване на реактор, който ще генерира повече енергия, отколкото е необходимо за поддържане на реакция на синтез. Планира се по време на тестването да се генерират 500 мегавата използваема енергия с изразходвани 50 мегавата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Искате кола на старо: Вижте кои са най-здравите и най-чупливи автомобили на възраст до 10 години

Списъкът се прави от германците от ADAC и засяга автомобили на възраст от 3 до 10 години, т.е. които са продадени като нови през периода 2011 – 2018 година. Авторите на този рейтинг разглеждат само най-популярните модели, които са продадени в размер на най-малко 10 000 автомобила. Така бяха избрани […]